Overslaan en naar de inhoud gaan

AP na tweets-onderzoek: Niet informeren moet goed worden uitgelegd

Overheden verzamelen op grote schaal tweets en overtreden daarbij de privacyregels omdat twitteraars niet worden geïnformeerd, zo werd eerder deze week duidelijk uit onderzoek van AG Connect en Trouw. De Autoriteit Persoonsgegevens geeft in een reactie tegenover AG Connect aan dat organisaties die twitteraars hierover niet over informeren dat goed moeten kunnen uitleggen.
Twitter
© Shutterstock
Shutterstock

Uit het onderzoek van Trouw en AG Connect werd duidelijk dat de overheid tweets verzamelt om reacties op beleid in de samenleving te peilen. Onder meer het ministerie van sociale zaken, de Belastingdienst en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan op die manier te werk. Volgens deskundigen is deze werkwijze problematisch, omdat gebruikers ten onrechte niet worden geïnformeerd.

Of de AP gaat handhaven naar aanleiding van de publicatie, laat een woordvoerder van de privacywaakhond in het midden. Er wordt door de AP nooit uitspraken gedaan over individuele gevallen. “Bovendien: door onderzoeken of handhaven vooraf aan te kondigen laten we ons in de kaart kijken door organisaties”, aldus de zegsman.

Hij laat verder in algemene zin weten dat organisaties die persoonsgegevens opslaan, verwerken of analyseren van tevoren rekening moeten houden met alle geldende wetten. “Wanneer er uitzonderingen gelden om niet aan de privacywetgeving te hoeven voldoen, moet dat goed worden uitgelegd.”

Openbare tweets ook AVG-beschermd

Eerder dit jaar werd in België nog een non-profitorganisatie beboet door de privacy-toezichthouder na het verzamelen en publiceren van 55.000 tweets. Voor het verzamelen van de tweets zonder gebruikers te informeren gold een uitzondering, vanwege het journalistieke karakter van het onderzoek. Tweakers schreef daarover in januari.

Het vervolgens publiceren van de data leverde een boete op voor zowel de persoonlijke bestuurders als de organisatie zelf. "Het feit dat persoonsgegevens openbaar beschikbaar zijn op sociale netwerken betekent niet dat zij de bescherming van de AVG verliezen", meldde de  privacytoezichthouder destijds.

De AP stelde eerder tegenover AG Connect na een publicatie over incomplete verwerkingsregisters dat de organisatie werkt aan nieuwe richtlijnen voor het gebruik van sociale media door overheidsinstanties. Uit een inventarisatie werd toen duidelijk dat overheden niet goed vermelden welke persoonsgegevens van burgers naar Amerikaanse techreuzen worden verstuurd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in