Overslaan en naar de inhoud gaan

Aansprakelijkheid zelfrijdende auto's komt op bordje van autofabrikanten, aldus Britse regering

De Britse regering wil automakers wettelijk aansprakelijk stellen als er een ongeluk gebeurt met een zelfrijdende auto. Dit moet gevat worden in een wettelijk raamwerk dat eind 2024 rond moet zijn. Transportminister Mark Harper ziet zelfrijdende auto's over drie jaar mogelijk al rijden op Britse wegen.

Zelfrijdende auto
Shutterstock, Flystock

Het Britse parlement moet zich nog buigen over het legaliseren van zelfrijdende auto's, maar volgens de minister moeten de wetten rond deze technologie eind volgend jaar rond zijn. Afgelopen maand werd bekend dat het Verenigd Koninkrijk komt met wetgeving om onder meer de wettelijke aansprakelijkheid te regelen bij ongelukken met auto's die niet bestuurd worden door een mens. Die aansprakelijkheid komt wat de Britse regering betreft op het bordje van de automakers. Dit moet ervoor zorgen dat de industrie de voertuigen veiliger maakt en de gebruikers van de voertuigen beschermen.

Amerikaans ongeval

De veiligheid van zelfrijdende voertuigen is namelijk niet per definitie gewaarborgd. Zo reed een zogeheten robotaxi in oktober een voetganger aan in de Amerikaanse stad San Francisco. Dat gebeurde met een voertuig van het in zelfrijdende auto's gespecialiseerde bedrijf Cruise van autofabrikant General Motors. Cruise haalde na het ongeluk honderden robotaxi's van de weg die reden in meerdere grote steden in de Verenigde Staten. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de veiligheid van deze voertuigen.

Transportminister Harper zegt echter dat de technologie de potentie heeft om de veiligheid op de weg te verbeteren. "Alles wat ik heb gezien over automatische voertuigen en zelfrijdende technologieën, is er erg op gericht om mensen veilig te houden."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in