Overslaan en naar de inhoud gaan

Boete voor gebruik Google Workspace door Zweedse lokale overheden

De Zweedse toezichthouder heeft een boete van zo'n 300.000 Zweedse Kronen (26.000 euro) uitgeschreven voor een overtreding van de Zweedse gemeente Östersund. Het bestuur had een privacyonderzoek moeten verrichten naar het gebruik van het digitale schoolplatform, maar deed dit niet.

Google
Glorypublisher

Google Workspace for Eduction werd in Östersund in 2020 bij 24 scholen in de gemeente geïntroduceerd, onder meer om zo leerlingen feedback te geven op schoolopdrachten. De persoonsgegevens van bijna 6.000 leerlingen en 1.300 medewerkers werden daarbij verwerkt.

Passende maatregelen niet genomen

Volgens de Zweedse variant van toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens had een privacy-officier eerst een privacyonderzoek (DPIA) moeten uitvoeren om de risico's en beschermende maatregelen in kaart te krijgen. De Zweedse toezichthouder die nu een boete oplegt, schrijft in het besluit  dat de gemeente het scholenplatform heeft ingevoerd zonder zo'n analyse te hebben uitgevoerd.

"Het is noodzakelijk om zo'n analyse te maken wanneer er een hoog risico is voor de vrijheden en rechten van mensen in verband met de verwerking van persoonsgegevens, om zo passende beschermende maatregelen te kunnen nemen, zegt Nina Hellgren, advocaat bij de Zweedse toezichthouder IMY.

In Nederland weggewerkt

Scholen en universiteiten in Nederland mogen gebruik blijven maken van diensten van Google. In 2021 uitten toezichthouders hun zorgen omdat de gegevens niet goed beschermd zouden zijn. Dat ging onder meer over het opslaan van gegevens buiten Europa. Maar Google heeft maatregelen genomen om die bezwaren weg te nemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in