Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam ontwikkelt eigen software om straatbeelden nog beter te anonimiseren

Gemeente Amsterdam heeft software ontwikkeld waarmee de gemeente mensen op straatbeelden nog beter kan anonimiseren. De tool heet Blurring as a Service en is door de gemeente zelf gemaakt.

De tool anonimiseert niet alleen gezichten, maar doet dit gelijk ook met andere uiterlijke kenmerken. Waar voorheen enkel gezichten werden vervaagd, worden nu hele personen geblurd. Het algoritme is zo getraind dat verschillende persoonlijke kenmerken zoals leeftijd, geslacht of huidskleur worden herkend en onzichtbaar worden gemaakt. Het wordt gebruikt bij beelden van scanauto’s, beelden die door inwoners die een melding maken zelf gemaakt zijn of panoramabeelden van de openbare ruimte waarmee de gemeente bijvoorbeeld verkeerssituaties analyseert. 

Gemeente Amsterdam schrijft in een persbericht dat het algoritme met zorg voor privacy en ethische vraagstukken ontwikkeld. “Amsterdammers moeten zich onbespied in de openbare ruimte kunnen begeven. Daarom is het van groot belang dat we nieuwe toepassingen en initiatieven ontwikkelen die de privacy van inwoners en bezoekers nog beter waarborgen. Dit recht op privacy geldt voor de online en offlinewereld. De zelfontwikkelde software zorgt er voor dat beelden uit de stad niet terug te herleiden zijn tot personen”, meldt wethouder ICT en Digitale Stad Alexander Scholtes.

Andere gemeenten

Blurring as a Service kan worden ingezet bij beelden van de straten, maar is ook nuttig voor andere gemeentelijke diensten. Het algoritme van de tool is inmiddels ook gedeeld in het algoritmeregister,  een overzicht van de algoritmes die de gemeente Amsterdam gebruikt bij gemeentelijke dienstverlening.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in