Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam begint online meldpunt voor ethische hackers

De gemeente Amsterdam start met een online meldpunt waar ethische hackers kwetsbaarheden in de digitale systemen kunnen melden zonder juridisch vervolgd te worden. Dat meldt Het Parool. Wethouder Shula Rijxman heeft de Amsterdamse gemeenteraad ingelicht.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

"We richten een meldpunt in om het gemakkelijker te maken de gemeente te informeren over kwetsbaarheden zodat deze snel gerepareerd kunnen worden", schrijft Rijxman. Volgens de krant krijgt de gemeente nu enkele meldingen per jaar. Met de komst van het meldpunt van het aantal meldingen toenemen tot tien of twintig meldingen per jaar.

Amsterdam doet er volgens Rijxman alles aan doet om de IT-systemen zo veilig mogelijk te maken, maar 100% veiligheid bestaat niet. “Met de toename van digitalisering nemen ook digitale kwetsbaarheden toe”, zegt Rijxman tegenover Het Parool. “De gemeente Amsterdam wil een betrouwbare overheidsorganisatie zijn en stimuleert het melden van vermoedelijke kwetsbaarheden en zwakke plekken in de eigen digitale informatievoorziening. Het meldpunt voor ethische hackers draagt bij aan het verhogen van onze digitale weerbaarheid.”

Het meldpunt hanteert enkele criteria voor ethisch hacken. De gemeente neemt contact op met de hacker om een afspraak te maken. Er worden afspraken gemaakt over het wel of niet openbaar maken van de melding. Daarbij staat voorop dat gemeente ‘voldoende tijd’ krijgt om een fout in een systeem te herstellen.

Juridische stappen

Wanneer de hacker zich aan deze afspraken houdt, zullen er geen juridische stappen ondernomen worden. Worden de afspraken wel geschonden, dan zal de gemeente alsnog aangifte kunnen doen van computervredebreuk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in