Overslaan en naar de inhoud gaan

Europa moet krachten bundelen voor digitale soevereiniteit

Er is ineens veel aandacht voor digitale soevereiniteit, in de media en bij de overheid. Dat is niet toevallig gegeven alle geopolitieke ontwikkelingen. In hoeverre willen we nog wel gebruik maken van digitale diensten die worden aangeboden door niet-Europese tech-giganten? 

europa
Shutterstock.com

 Digitale soevereiniteit gaat over de mate waarin je afhankelijk wilt zijn van digitale diensten van anderen. Het gaat over sourcing; welke digitale diensten ontwikkel en beheer je zelf, welke neem je af van anderen en welke criteria hanteer je daarbij.

Digitale soevereiniteit raakt ons in ons hart, onze waarden. De kernwaarde daarbij is autonomie; ons streven dat we zelf willen kunnen bepalen. Dat een belangrijk anker is in ons bestaan. Het gaat daarbij dus ook over macht en het misbruik van macht door anderen. Met name de macht van staten, wereldleiders, leiders van techreuzen en extreem rijke mensen. Als dit soort machthebbers bepalen dat we ineens geen toegang meer hebben tot bepaalde kritische digitale diensten, of alleen onder bepaalde voorwaarden dan kunnen we onder druk worden gezet. Digitale soevereiniteit gaat ook over privacy. Als we onze gegevens daar plaatsen waar we er zelf geen controle over hebben dan kunnen machthebbers deze voor ongewenste doelen gebruiken. Dat gaat ook over datasoevereiniteit; dat we zelf willen kunnen bepalen waar onze gegevens staan, wie ze mag gebruiken en waarvoor. Het gaat ook over veiligheid; als we digitaal soeverein zijn dan biedt dat ook een vorm van bescherming tegen cyberaanvallen en spionage.

We kunnen niet om digitale soevereiniteit heen. Het is tevens een illusie om te denken dat we als Nederland volledig digitaal soeverein kunnen zijn; we moeten onze krachten bundelen in Europa. Daarbij is vooral de vraag waar de grootste risico’s liggen.

Bert Hubert stelt voor om een Cloud Kootwijk in te richten en vooral onze overheidscommunicatie te beschermen, vergelijkbaar met wat we eerder met Radio Kootwijk hebben gedaan. In meer algemene zin moeten we zorgen voor redundantie, afhankelijkheid van enkelvoudige en centrale componenten proberen te vermijden en alternatief aanbod creëren. We moeten inzetten op het organiseren van digitale gemeenschapsgoederen, en daarbij inspiratie halen uit hoe open source en bijbehorende communities werken. Als IT-ers en informatieprofessionals kunnen we nog veel leren van de wereld van complexe adaptieve systemen, waarbij veerkracht en herstellingsvermogen centraal staan. We hebben nog wat te doen!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in