Overslaan en naar de inhoud gaan

Italianen testen groene IT

Er zijn veel technieken om de energieconsumptie van een datacentrum te verminderen, waaronder server-virtualisatie. De meningen over hoeveel besparingen die techniek oplevert, lopen echter uiteen. Het hangt af van het type apparatuur dat in het datacentrum wordt gebruikt en ook de mate van benutting.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Om een en ander echt te testen is nu een speciaal centrum gebouwd. Dit kan worden gevuld met een veelheid aan apparatuur, waarna volgens diverse technieken het geheel wordt gevirtualiseerd. Een van de betrokkenen bij het project is de firma Neptuny, die een rekenmodel heeft ontwikkeld waarmee het gebruik van energie in een datacentrum kan worden voorspeld. Tijdens de praktijkproeven bleken de prognoses van dit model zeer goed overeen te komen met de gemeten waarden.

Het proefproject is geldelijk gesteund door de Regione Lombardia, de plaatselijke overheid in de Italiaanse regio Lombardijen. Het centrum wordt gebruikt om besparingsmethoden, zoals die worden aangeboden door de verschillende leveranciers op hun merites te beoordelen. Zeker worden de technieken met elkaar vergeleken. De leiding van het centrum hoopt zo te komen tot een lijstje met technieken die de meeste besparing opleveren.

De officiële presentatie van het centrum werd bijgewoond door André Richier, hoge ambtenaar bij de Europese Commissie, Pierre Chastanet, functionaris bij de Europese Commissie en Roger Johnson, voormalig president van de British Computer Society.

AG Dossier Green Computing

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in