Overslaan en naar de inhoud gaan

Toegankelijkheid wordt verplicht thema voor bedrijven: e-commerce, webwinkels en meer

In 2025 gaat de European Accessibility Act in voor bedrijven, die hun websites dan toegankelijk moeten hebben voor mensen met een beperking. Voor overheden geldt al dat ze moeten voldoen aan toegankelijkheidseisen, maar dat blijkt in de praktijk moeizaam te gaan. Dit geldt ook voor bedrijven: grote webwinkels in Nederland doen het niet bepaald goed en sommigen doen het nu zelfs slechter.

beperkt toegankelijk
Shutterstock, designtools

De relatief slechte staat van toegankelijkheid van online-retailers komt naar voren uit onderzoek dat internetbureau Level Level heeft uitgevoerd. Daarbij zijn 317 Nederlandse webwinkels onderzocht, waarvan de 15 allergrootste handmatig zijn gekeurd op hun mate van toegankelijkheid. De overige 302 e-commerce sites zijn met automatische scans getest op toegankelijkheidsfouten.

Minder dan anderhalf jaar nog

Terwijl in juni 2025 de Europese wetgeving voor toegankelijkheid ingaat, blijkt dat er voor die tijd nog veel werk aan de winkel is. Uit het Webwinkel Toegankelijkheidsonderzoek 2023 komt namelijk naar voren dat veel webpagina's niet zonder muis (of touchpad) zijn te gebruiken. Het gebrek aan mogelijkheden voor muisloze interactie betekent dat mensen met motorische beperkingen, maar ook mensen met visuele beperkingen niet of niet goed kunnen winkelen bij deze webwinkels.

De aankomende Europese cyberwet voor toegankelijkheid verplicht e-commercebedrijven om hun diensten digitaal bruikbaar te maken voor gebruikers met (fysieke) beperkingen. Het doel is dat meer Europeanen dan (goede) toegang krijgen tot online-diensten en -producten. "Dit betekent concreet dat bijvoorbeeld ook webwinkels moeten gaan voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen (WCAG AA)", legt accessibility consultant Caitlin de Rooij van Level Level uit.

Zelfs achteruitgang

In de derde versie van het Webwinkel Toegankelijkheidsonderzoek is onderzocht of er geshopt kan worden bij de 15 grootste webwinkels met alleen het toetsenbord of met het toetsenbord in combinatie met een schermlezer. Het blijkt dat het bij Coolblue, Zalando, Amazon, Wehkamp, IKEA, Belsimpel, H&M en HEMA niet mogelijk is om een bestelling te plaatsen zónder de muis te gebruiken.

Opvallend is dat bij het vorige onderzoek, in 2022 dus, het wél mogelijk was om muisloos een bestelling te plaatsen bij Coolblue, Amazon en H&M. Die online-retailers zijn dus achteruit gegaan in hun toegankelijkheid.

Volgens de 2023-keuring houden webwinkels Bol, Albert Heijn, Jumbo, HelloFresh, GAMMA en MediaMarkt wel rekening met toegankelijkheid. Dat wil niet zeggen dat alles op orde is: het bestellen van een product gaat voor mensen met een beperking vaak toch nog met moeite. Zo heeft bouwmarkt GAMMA dit jaar zijn website op bepaalde punten aangepast, waarbij toegankelijkheid uit het oog lijkt te zijn verloren. Het bestelproces is daardoor lastiger geworden.

Discriminatie en vooruitgang

Verder is het bij supermarkt Albert Heijn en woonwinkel IKEA het niet mogelijk om een kortingscode in te voeren met alleen het toetsenbord of een schermlezer. Bepaalde gebruikers worden dus buitengesloten van het zelfstandig verkrijgen van kortingen.

Level Level merkt op dat alleen Apple er positief uitspringt met de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van zijn onlinewinkel. Daarnaast zijn er twee uitschieters die flinke vooruitgang hebben geboekt. Dit zijn elektronicawinkel MediaMarkt en supermarkt Jumbo. Zijn scoren nu flink hoger met hun verbeterde toegankelijkheid. Zulke sprongen zullen vele andere bedrijven met online-activiteiten moeten maken, vóór de inwerkingtreding van de European Accessibility Act.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in