Zonnecel van MIT repareert zichzelf
Planten hebben hun eigen zonnecellen, namelijk het chlorofyl in de bladeren. De onderzoekers hebben daar goed naar gekeken en vastgesteld dat in een blad vaak beschadigingen ontstaan. Die worden meteen gerepareerd, zodat de fotosynthese (het winnen van energie uit zonlicht) gewoon verder kan gaan. "We hebben het raadsel van de fotosynthese nog steeds niet opgelost, maar we weten nu wel hoe een plant steeds de maximale omzettingscapaciteit blijft houden.

Shutterstock
Shutterstock
Dat hebben we nagedaan met onze nieuwe zonnecellen", zegt MIT professor Michael Strano, leider van het onderzoek.
De nieuwe zonnecellen bestaan uit een basis van nanobuisjes, die zijn bedekt met schijfjes van een fosforverbinding. Die schijfjes zijn gemaakt volgens een ingewikkeld procédé, met als resultaat een materiaal met zelfreparerende eigenschappen. De cellen blijken ook nog uiterst effciënt te zijn, met een rendement in de buurt van de 40 procent. "De meeste andere zonnecellen komen niet verder dan een rendement van 20 procent", zegt Strano.
Het onderzoek is geldelijk gesteund door MIT's eigen Energy Initiative en additionele fondsen van het US Energy Department.
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee