Overslaan en naar de inhoud gaan

Schotten zien brood in groene datacentra

Lockerbie Data Centres heeft al een plan ingediend voor een dataopslagcentrum met bijbehorend bedrijfsterrein met een projectbudget van bijna 1 miljard euro. Het nieuwe centrum kan werk bieden voor zo'n 1000 mensen. De ontwikkelaars hebben al een gebied van 110 hectare grond aangekocht in de buurt van een aantal windmolenparken en een biomassa-energiecentrale. De warmte die het datacentrum produceert, dient in het plan voor de verwarming van zo'n 700 huizen in een naburige gemeenschap.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

De ontwikkelaars springen in op de trend waarin bedrijven hun dataopslag uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven. In dergelijke datacentra met honderden servers bieden de lage buitentemperaturen de kans veel gebruik te maken van passieve koeling. Het afvoeren van de warmte is een belangrijke factor in het energieverbruik van datacentra.

De ontwikkelaars zien meer geschikte plekken in Schotland, zelfs tot in Caithness in het het uiterste noorden. Ontwikkelaar IVI verwacht daar voor 1,2 miljard euro aan investeringen te doen en werk te kunnen bieden aan zo'n 300 mensen. De energievoorziening kan daar komen van een getijdecentrale in de Pentland Firth, een zeeëngte tussen Schotland en de noordelijker gelegen Orkney eilanden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in