Onbetrouwbaar ogende website maakt bezoekers loslippig

Vrijwilligers kregen via die site vervolgens persoonlijke vragen voorgeschoteld, waaronder behoorlijk impertinente zoals: ‘Bent u wel eens met een slok te veel op achter het stuur gekropen?’ en ‘Heeft u uw partner wel eens bedrogen?’
Bij de derde site gaven bezoekers bijna 2 maal zo vaak toe dat ze zich wel eens aan sociaal onwenselijk gedrag schuldig hadden gemaakt. Een derde van alle respondenten liet bovendien zijn e-mailadres achter op de site, en de helft van die e-mailadressen was eenvoudig te herleiden tot de eigenaar ervan.
Een duidelijke verklaring voor het fenomeen hebben de wetenschappers niet. Ze veronderstellen dat het onprofessionele karakter van de derde site de bezoekers het idee geeft dat er met hun gegevens niets wordt gedaan, en dat hun gegevens niet worden vastgelegd.
Overigens constateerden de wetenschappers wel dat het altijd onverstandig is om rechtstreeks te vragen naar sociaal onwenselijke gedragingen. Op de vraag ‘Bent u ooit met iemand uitgegaan om een ander jaloers te maken?’ krijg je doorgaans weinig respons. Het is beter om de bedoelingen te maskeren met een formulering die de respondent op het verkeerde been zet. Als je vraagt of men het ethisch verantwoord vindt om ooit met iemand uit te gaan om een ander jaloers te maken, is men sneller geneigd iets van het eigen gedrag vrij te geven.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee