Overslaan en naar de inhoud gaan

Hacker saboteert auto's via zwarte doos

De autodealer dacht bij de eerste meldingen aan een mankement. Maar toen het aantal klachten steeg, trok men het onderzoek breder. En toen bleek dat er misbruik was gemaakt van een systeem dat kopers die hun auto op afbetaling kopen, moet dwingen hun aflossingen te doen.
Claxon
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Daarvoor installeert de dealer in kwestie een apparaatje dat de claxon in werking kan stellen, en bij mensen die ernstig achter zijn met betalen de ontsteking kan blokkeren als de motor niet loopt.

Dat systeem wordt geleverd door Pay Technologies, dat ook de registratie van de betalingen verzorgt en de communicatie met de apparaatjes verzorgt – als de aangesloten dealer tot actie besluit over te gaan. En die opdracht bleek inderdaad gegeven. Niet door een geautoriseerde werknemer van de dealer, maar door een ontslagen werknemer die zijn ontslag niet kon zetten. Die was erin geslaagd van huis uit met de inloggegevens van een collega toegang te krijgen tot de systemen van Pay Technologies.

In eerste instantie begon de boze ex-werknemer met het saboteren van de auto’s van klanten waarvan hij de naam kende. Maar zijn werk werd een stuk makkelijker toen hij de database vond met de namen van 1100 klanten die bij zijn voormalige werkgever op afbetaling een auto hadden gekocht. Veel van hen mogen van geluk spreken, dat het systeem niet toestaat – of de hacker over onvoldoende kennis beschikte – om de zwarte dozen in alle auto’s in een opdracht in actie te brengen.

De man is inmiddels gearresteerd. En de dealer heeft alle inlognamen en wachtwoorden van zijn personeel gewijzigd, om herhaling te voorkomen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in