Overslaan en naar de inhoud gaan

Diepvries repareert harde schijf niet

1. In de vriezerIn een ver verleden waren er harde schijven die konden vastlopen als hij te ‘heet’ werd. Het verhaal gaat dat als deze schijf werd gekoeld, het nog mogelijk was om snel de data te kopiëren voordat hij er echt mee stopte. Dit is te vergelijken met het slaan op de TV bij storing, dat hielp vroeger soms, maar tegenwoordig niet meer.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

2. Maak open
De lucht die we inademen zit vol met stof. Harde schijven worden in laboratoria gefabriceerd, omdat de lucht in een harde schijf maar een beperkte hoeveelheid stofdeeltjes mag bevatten. Als een harde schijf geopend wordt in een niet-cleanroom omgeving, kan er schade aan de leeskoppen ontstaan. En dan hebben we het nog niet over vocht, vet of condens. Wie een harde schijf aan de keukentafel openmaakt, verkleint de kans op recovery.

3. Even de printplaat wisselen
Het wisselen van de printplaat zou in sommige gevallen kunnen werken, maar dan moet de printplaat identiek zijn en uit dezelfde serie en bij voorkeur uit dezelfde productie-batch, want zelfs 14 dagen productieverschil kan er al voor zorgen dat het niet werkt.

4. Op de centjes letten
Bij sommige mensen leeft het idee dat het terughalen van één bestand goedkoper zou zijn dan het terughalen van alle data op een gecrashte schijf. Wanneer een datadrager defect is, moet de data die erop staat opnieuw beschikbaar worden gemaakt. De werkzaamheden om dit te doen zijn hetzelfde, of er nu één bestand of een hele schijf moet worden teruggehaald.

5. Een tikkie tegen z’n zij
Als een harde schijf een tikkend geluid maakt, is dat vaak een indicatie dat de leeskop is gecrashed. De leeskop heeft dan de dataplaat geraakt en is daardoor kapot gegaan. Vergelijk het met een kapotte pick-up naald, die over het vinyl krast en de lp beschadigt. Daar komt letterlijk en figuurlijk nooit meer vanzelf muziek uit. De ‘tip’ om ‘even terug te tikken’ helpt echt niet, de schijf is fysiek defect.

6. Knipperlicht
Het snel uit- en aanzetten van de harde schijf zou volgens de verhalen het tikken moeten oplossen. Hierbij geldt hetzelfde als bij terugtikken: als een harde schijf tikt, betekent dit vaak dat de leeskop fysiek kapot is. Het snel uit- en aanzetten levert in dat geval alleen het risico op meer schade op.

7. Extern aansluiten
Veel mensen zetten hun laptop in slaapstand en pakken hem vervolgens direct in. De harde schijf is dan vaak nog in werking en kwetsbaar. Laat de laptop helemaal uit gaan en berg hem dan pas op. Veelgehoord is ook dat u kunt checken of een harde schijf defect is, door hem aan te sluiten op een externe behuizing en te kijken of hij dan nog benaderbaar is. Een gecrashte harde schijf moet direct worden uitgezet en niet meer worden aangezet om verdere schade te voorkomen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in