Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote schoolorganisatie blokkeert gebruik ChatGPT voor scholieren en personeel in de VS

Een grote scholengemeenschap in de Verenigde Staten - New York City Schools - heeft het gebruik van ChatGPT onmogelijk gemaakt op alle apparatuur en netwerken van de organisatie. Ook developersorganisatie StackOverflow deed ChatGPT onlangs in de ban.
school klas leerlingen
© Shutterstock
Shutterstock

ChatGPT is de gratis toegankelijke dienst van OpenAI die met behulp van een taalmodel heel realistische teksten en computercode genereert. Maar het gebruik van ChatGPT baart steeds meer organisaties zorgen. Bij StackOverflow zorgt de tool al voor overwerkte moderators, doordat gebruikers er heel snel antwoorden op vragen mee produceerden die op het eerste gezicht heel aardig lijken, maar bij nadere beoordeling van heel lage kwaliteit blijken.

Ook onderwijsorganisaties hebben inmiddels de buik vol van ChatGPT omdat studenten er opdrachten door laten maken die weliswaar uniek zijn en dus niet zo makkelijk te ontdekken zijn als bijvoorbeeld plagiaat, maar uiteindelijk toch door de mand vallen door onnavolgbare redeneringen.

Buiten school wel te gebruiken

De New York City Department of Education meldde aan de onderwijsnieuwssite Chalkbeat New York dat ChatGPT een "negatieve invloed heeft op de leerprestaties en bezwaren oplevert ten aanzien van de veiligheid en juistheid van content", signaleert ZDnet. "Hoewel de tool misschien snelle en makkelijke antwoorden op vragen produceert, draagt het niet bij aan de ontwikkeling van kritisch denken en probleemoplossend vermogen", zegt woordvoerster Jenna Lyle van New York City Public Schools. Wanneer individuele scholen de technologie achter de tool willen bestuderen, is het wel mogelijk een ontheffing te krijgen.

De maatregel van de schol kan echter niet voorkomen dat leerlingen buiten de schoolcampus gebruik maken van ChatGPT om hun huiswerkopdrachten te maken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in