Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse toezichthouder overweegt online leeftijdscontrole met gezichtsscan

  • De Amerikaanse toezichthouder FTC wil mogelijk leeftijdscontrole via gezichtsscan invoeren
  • De computergame-branche heeft de toezichthouder zelf benaderd met een plan
  • Het publiek mag meedenken over het wel of niet toestaan van de gezichtsscan
  • Lees ook: AI van Radboudumc herkent syndroom via gezichtsscan
gezichtsscan
Gezichtsherkenning
Shutterstock

De Amerikaanse toezichthouder FTC wil van het publiek weten of het mogelijk moet worden om gezichtsscans toe te passen voor leeftijdscontroles bij computergames.

Dat meldt de organisatie in een persbericht. Een aantal bedrijven en het Entertainment Software Rating Board (ESRB) willen dat dit mogelijk wordt. Het is in de Verenigde Staten verplicht dat websites en online diensten die gericht zijn op kinderen kenbaar maken dat zij informatie verzamelen. Er is daarbij toestemming nodig van ouders.

Om te controleren dat daadwerkelijk een volwassene toestemming geeft, is er door ontwikkelaar Yoti technologie ontwikkeld waarmee dit met gezichtsscans wordt gecontroleerd.

Beelden direct verwijderd

Patronen in een gezicht moeten daarbij bepalen of iemand volwassen is. De beelden die gebruikt worden, moeten daarbij direct verwijderd worden. Een partij die gegevens wil verzamelen ontvangt alleen ‘ja’ of ‘nee’ bij de leeftijdscontrole.

Yoti heeft de toezichthouder zelf benaderd met de vraag of de technologie mag worden ingezet bij leeftijdscontroles. De FTC peilt nu bij het publiek de reacties en komt over enkele maanden met een besluit.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 13 augustus 2023

Een onderzoek naar forensische gezichtsherkenning is te vinden op https://photos.app.goo.gl/gwFnmi37SXHoVXaMA Op https://photos.app.goo.gl/igNNrmyPeidmn7ZM8 is onderzoek te vinden hoe je in een encrypte database van gezichten snel een gezicht kunt zoeken. Deze encryptie is gemakkelijk te breken, zoals te horen is in de video in de antwoorden van de onderzoeker op vragen van W. Jonker. Citaat uit de bijbehorende transcriptie : "so if you consider those biometric template protection schemes, they are proven in this, proven secure in this some honest model but even this so the model proves their security however we showed that even if it's secure under this assumption which is the very basic one you can still recover the the image only by analyzing the scores that's actually a bit of bad news isn't it it is it was devastating for us to know that."

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in