Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen natuurverschijnsel

"We willen wel meer IT-vrouwen, maar ze zijn er niet."
Sollicitatie vrouw
© Shutterstock
Shutterstock

In gesprekken met bedrijven hoor ik dat nog wel eens. Goed om te horen dat ze open staan voor meer vrouwelijk IT-talent, maar wat ze zeggen is niet waar. Er zijn echt wel vrouwen die in de IT aan het werk willen. Als je ze wilt werven en behouden zul je als werkgever simpelweg beter je best moeten doen.

Er stromen namelijk nogal wat vrouwen (en mannen) nooit in na hun studie of verdwijnen weer uit de sector. Meer dan 50% van de mannen die een informaticastudie heeft gedaan, blijft in een technische rol werken. Bij vrouwen is dat slechts 28%.

Het is jammer dat vrouwen die aanvankelijk bewust voor IT kozen en de studie doorlopen, uiteindelijk vertrekken. Dat slechts 17% van de Nederlandse IT’ers vrouw is, is geen natuurverschijnsel. Daaraan liggen oorzaken aan ten grondslag die te maken hebben met welk speelgoed meisjes en jongens krijgen aangereikt, de vrouwelijke rolmodellen die er zijn en het beeld dat media schetsen van IT’ers.

Werkgevers hebben een grote rol als het gaat om doorstroom van studie naar een IT-beroep. De acties die ze kunnen nemen, hoeven juist helemaal niet groots te zijn. Ik deel er drie waarmee je morgen kunt beginnen.

  1. Schuif vrouwelijke IT’ers naar voren. Kijk eens kritisch naar je wervingswebsite. Staan daar ook vrouwen tussen en wat voeren zij uit? Worden zowel mannen als vrouwen proactief afgebeeld? Ook op evenementen kunnen vrouwelijke IT’ers een belangrijke wervingsrol vervullen. Wie vaardigt het bedrijf af als er een spreker wordt gevraagd?
  2. Zet ook vrouwen in de selectiecommissie. Iemand die op je lijkt, beoordeel je positiever, weten we uit wetenschappelijk onderzoek. Wil je een andere groep mensen in jouw organisatie? Dan zul je moeten zorgen dat je niet de groep aan tafel zet die je al hebt, maar zul je een diverse selectiecommissie moeten samenstellen.
  3. Benader vrouwen proactief. We weten uit onderzoek dat vrouwen minder snel dan mannen reageren op vacatures. Wil je meer vrouwen, dan zul je dus zelf op zoek moeten. Denk ook na over je wervingskanalen en je vacaturetekst.

Het zijn kleine tweaks met misschien wel grote gevolgen.

Nog wel een kleine kanttekening. Werk ook aan een inclusieve cultuur waarin iedereen zich thuis voelt. Als je dat niet doet, is het werken aan instroom kansloos want dan stromen vrouwen net zo snel weer uit.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (november 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in