Overslaan en naar de inhoud gaan

Talent klaargestoomd voor kwantumtoekomst

Kwantumcomputing is steeds minder een sciencefiction-onderwerp voor meer dan een paar nerdy wetenschappers, dat pas over vele jaren interessant wordt. Op verschillende plekken in Nederland zijn vorige week Talent & Learning Centers gestart. Dit zijn samenwerkingsverbanden tussen mbo's, hbo's en universiteiten om voldoende mensen op het juiste kennisniveau te krijgen voor de volgende stap. 

De Talent & Learning Centers zijn onderdeel van het groeifonds Quantum Delta NL. In het kader daarvan worden verschillende centra opgezet onder meer in Amsterdam, Delft/Leiden, Eindhoven en Twente. Het doel is op diverse niveaus talent te enthousiasmeren voor deze technologieontwikkeling. Daarnaast verzorgen de deelnemende kennisinstituten  van het centrum onderwijs en zorgen voor een stageplek voor de studenten. 

Vakmensen nodig

Volgens de initiatiefnemers is er sprake van een snelle uitbreiding van de industrie rond kwantumtechnologie. Er zijn inmiddels diverse startersbedrijven die ermee aan de slag zijn. Daardoor ontstaat er behoefte aan meer dan alleen natuurkundigen met een academische achtergrond maar ook aan vakmensen met praktische vaardigheden. In het Delft/Leiden Talent & Learning Center doet daarom bijvoorbeeld ook de Leidse instrumentenmakersschool (LiS) mee en in Twente doet bijvoorbeeld Saxion mee als onderwijsinstelling met een sterke praktijkfocus. 

Multidisciplinaire aanpak

Maar het is ook de bedoeling dat de kwantumspecialisten tijdens hun opleiding gaan buurten bij andere disciplines zoals bij Biomedical Engineering en Electrical Engineering om gezamenlijke projecten op te zetten. Ook is er aandacht voor de ethische vraagstukken die rond de inzet van kwantumcomputing spelen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in