Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo vrouwonvriendelijk is Silicon Valley

Sillicon Valley blijkt een verborgen, lelijke kant te hebben. Bij bedrijven als Uber worden vrouwelijke werknemers seksistisch behandeld.
Boze vrouw
© CC0
CC0

De Volkskrant schrijft vandaag over soortgelijke verhalen en steunbetuigingen naar aanleiding van eerdere berichten over ongewenste intimiteiten bij Uber en Magic Leap.

Programmeur Susan Fowler werd op haar eerste werkdag bij Uber al lastig gevallen door haar manager. Hij stuurde haar een reeks chatberichten. “Hij had een open relatie, zei hij, en zocht vrouwen om seks mee te hebben”, schreef Fowler deze week in een blogpost over haar tijd bij Uber. Personeelszaken liet haar weten dat het de eerste keer was dat haar manager over de schreef was gegaan en dat ze om die reden geen maatregelen tegen hem wilden nemen. “Maar later ontmoette ik vrouwelijke collega's die ook over ongewenste intimiteiten hadden geklaagd, zelfs door dezelfde man. Zij kregen net als ik te horen: het was zijn eerste overtreding, dus er werden geen stappen ondernomen.”

In haar blog beschrijft Fowlers uitgebreid hoe ze door mannelijke collega's werd lastiggevallen en gediscrimineerd, maar ook hoe haar klachten steeds werden weggewuifd. Hoe vaak zij en haar collega's het seksisme bij Uber ook aan de kaak stelden, steeds liep het op niets uit. “Bij personeelszaken zeiden ze: de enige constante in alle verhalen ben jij.”

Zeker niet de enige

Woensdag onthulde The New York Times echter dat Fowler bij lange na niet het enige slachtoffer was. In een groot artikel bevestigen meer dan dertig (ex)-Uber-medewerkers het seksisme en de macho-mentaliteit op de werkvloer. De week ervoor was ook Tannen Campbell, voorheen vicepresident bij Virtual Reality-bedrijf Magic Leap, met haar verhaal naar buiten gekomen. Zij sleept haar oud-werkgever voor de rechter vanwege seksisme. Campbell beschrijft hoe een van de IT-managers van Magic Leap over vrouwen sprak tijdens een introductie voor nieuwe werknemers. Toen een van de twee aanwezige vrouwen een vraag stelde reageerde hij met: 'Vrouwen hebben altijd problemen met computers. In de IT hebben we een gezegde: blijf weg van de drie 'O's': Orientals, Old People and Ovaries’(Aziaten, ouderen en eierstokken).

Overladen met steunbetuigingen

Op sociale media en blogs worden Campbell en Fowler overladen met steunbetuigingen, en delen vrouwen gelijksoortige ervaringen. De meesten willen overigens anoniem blijven. Vorig jaar deden zeven hooggeplaatste vrouwelijke managers onderzoek naar seksisme in Silicon Valley. Uit hun rapport, 'Elephant in the Valley', bleek dat 40 procent van de vrouwen seksisme niet durft te rapporteren, terwijl ongewenste intimiteiten en denigrerende opmerkingen veel voorkomen op de door mannen gedomineerde werkvloer.

“Dit is het verhaal van één vrouw, maar ook het verhaal van veel meer vrouwen bij veel meer bedrijven”, schreef Ellen Pao op Twitter over Fowlers ervaringen bij Uber. Zelf sleepte zij ooit techbedrijf Kleiner Perkins Caufield & Byers voor de rechter omdat het management haar een promotie onthield die mannelijke collega's met vergelijkbare kwalificaties wel kregen.Whitney Wolfe ontving een tijdje terug een miljoen dollar schadevergoeding in een zaak tegen Tinder-directeur en ex-vriend Justin Mateen. Hij zou haar de titel van medeoprichter hebben afgenomen omdat een vrouw in het bestuur 'belachelijk' zou overkomen.

 

Cijfers

  • 60 procent van de vrouwen in Silicon Valley is ooit seksueel geïntimideerd, meestal door een leidinggevende
  •  87 procent van de vrouwen krijgt wel eens denigrerende opmerkingen naar haar hoofd geslingerd
  • 90 procent van de vrouwen werd ooit seksistisch benaderd op conferenties.
  • vrouwen verlaten de techindustrie twee keer zo vaak als mannen, terwijl ze al ondervertegenwoordigd zijn, met name in leidinggevende en IT-functies

Reacties zijn wisselend

Magic Leap wil vooralsnog niet reageren op de beschuldigingen. Uber reageerde geschokt en liet eerder deze week weten dat Eric Holder, minister van Justitie onder Barack Obama, een onderzoek naar seksisme binnen het bedrijf zal aanvoeren. In de New York Times kondigde directeur Travis Kalanick aan dat ‘iedereen die zich zo geraagt of dit acceptabel vindt ontslagen zal worden.

Klanten die de Uber-app verwijderen en 'seksisme' als reden opgeven hebben een bericht ontvangen waarin het taxibedrijf bezweert alle aantijgingen van seksuele intimidatie te laten onderzoeken. Verder meldt het dat iedereen bij Uber diep geraakt is na het lezen van Susan Fowlers blog.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in