Overslaan en naar de inhoud gaan

'Google zou niet langer Google mogen heten'

Als een term te algemeen wordt, kun je die niet langer als handelsmerk beschermen. Aspirine is het klassieke voorbeeld. Google zou dat voorbeeld moeten volgen.
Google

Dat vindt althans Chris Gillespie. Hij strijdt al sinds 2012 voor het ontzeggen van het recht van Google op bescherming van het handelsmerk Google. Tot nog toe zonder succes. Ten langen leste is de vraag nu op het bordje van het Amerikaanse Supreme Court beland.

Gillespie is van mening dat googlen bij uitstek het doorzoeken van internet met een zoekmachine beschrijft; geen ander woord heeft dezelfde lading, stelt Gillespie. Voor het publiek staat googlen gelijk an het doorzoeken van internet. En daarom kan die term niet meer geclaimd worden als handelsmerk.

Met zijn redenering heeft Gillespie tot nog toe juridisch geen succes gehad. De Amerikaanse rechter stelde hem in het ongelijk in een procedure die Google tegen hem aanspande nadat hij 763 webadressen in de trant van 'googledonaldtrump.com' had geregistreerd. Daarmee maakte Gilespie wel degelijk inbreuk op Googles rechten op de naam, meende de rechter. Dat oordeel hield ook in hoger beroep stand.

Voor Google goed nieuws, natuurlijk. Als je het handelsmerk verliest, kun je je niet meer verweren tegen gebruik van je bedrijfsnaam door anderen, en ben je ook weerloos tegen registratie van merknamen die door gelijkenis met jouw naam tot verwarring bij de consument leiden.

Het uiteindelijke oordeel in dit soort kwesties ligt natuurlijk bij het hooggerechtshof. Dat is niet verplicht zaken te behandelen. Maar niet in behandeling nemen is natuurlijk ook een beslissing.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in