Overslaan en naar de inhoud gaan

Resultaten IBM vallen tegen

De nettowinst kwam uit op 3,03 miljard dollar (2,3 miljard euro), dat is ruim 1 procent minder dan vorig jaar in de vergelijkbare periode. De winst per aandeel bedroeg 3 dollar, terwijl in doorsnee was gerekend op 5 dollarcent meer.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De omzet zakte met 5,1 procent tot 23,41 miljard dollar. Analisten hadden gemiddeld gerekend op een omzet van 24,62 miljard dollar, aldus de zakenkrant The Wall Street Journal. IBM had vooral last van een dalende vraag naar apparatuur.

Grootste omzetdaling bij hardware

De omzet in het segment Systems & Technology, waar de hardware onder valt, zag de omzet dit keer met 17 procent inzakken naar 3,1 miljard dollar. Wordt de verkoop van het bedrijfsonderdeel RSS aan Toshiba buiten beschouwing gelaten, dan daalde de omzet nog altijd met 13 procent. De omzet in dit segment krimpt nu al 6 kwartalen achtereen.

Uitgesplitst naar productlijn blijkt de verkoop van System z (mainframes) met 7 procent te zijn toegenomen. De inkomsten uit de Power Systems-productlijn kelderde daarentegen met 32 procent, die van System x met 9 procent en die van de System Storage-opslagserie met 11 procent.

Softwaretak stagneert, dienstentak valt 4 procent terug

De softwaretak van IBM maakte afgelopen kwartaal pas op de plaats, met een verkoopcijfer van 5,6 miljard dollar. De omzet van middlewareproducten als Tivoli, Websphere, Rational en Social Workforce Solutions (voorheen Lotus) kroop met een procentje omhoog naar 3,5 miljard dollar, maar besturingssystemen brachten enkele procenten minder binnen (578 miljoen dollar).

Ook bij de dienstentak van IBM is stagnatie zichtbaar. De omzet van Global Technology Services viel 4 procent terug naar 9,6 miljard dollar. Bij Global Business Services, dat 4,5 miljard dollar omzette, bedroeg de daling 3 procent. Wel ging de 'backlog' - de waarde van servicecontracten die IBM in portefeuille heeft - met 1 procent omhoog tot naar schatting 141 miljard dollar. Afgelopen kwartaal sloot IBM 22 nieuwe servicecontracten van meer dan 100 miljoen dollar elk.

Verkoopdaling in Azië het sterkst

Opvallend is verder dat de sterkste omzetdaling (7 procent vergeleken met een jaar eerder) zich voordeed in Azië. Daar resteerde een omzet van 5,7 miljard dollar. Zowel in Noord- en Zuid-Amerika als in Europa was de omzetdaling 4 procent, tot respectievelijk 10 miljard en 7,3 miljard dollar. Zelfs in de zogeheten BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China), doorgaans sterke groeiers, viel de verkoop met 1 procent terug.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in