Overslaan en naar de inhoud gaan

Ex-NSA-baas gaat tekeer tegen FBI in zaak tegen Apple

Bij winst kunnen technologiebedrijven vaker gedwongen worden achterdeurtjes in hun hard- en software te maken ten behoeve van de opsporingsdiensten. FBI-directeur James Comey heeft doelbewust de confrontatie opgezocht, stelt Clark. Hij was de hoogste baas van de National Security Agency onder de drie presidenten Bush sr, Clinton en Bush jr. Daarna bekleedde hij nog de functie van speciaal adviseur cybersecurity van president Bush jr.
NSA
© NSA
NSA

Volgens Clark had het voor Comey een logische stap geweest de NSA te vragen de beveiliging van iPhone van de San Bernadino-terroristen te kraken. Dat die poging zou slagen, twijfelt Clark niet aan. Maar in plaats daarvan zocht Comey het dwangbevel van de rechter. In deze zaak heeft de FBI de publieke opinie achter zich. Is er zo eenmaal een precedent gecreëerd, kan de FBI in volgende gevallen veel makkelijker Apple of een ander technologiebedrijf dwingen de eigen encryptie te ondermijnen. Clark neemt daarbij krachtig stelling tegen deze strategie. "Encryptie en privacy zijn grotere onderwerpen dan het bestrijden van terrorisme", zei Clarke in een interview met de Amerikaanse zender National Public Radio.

Hij benadrukte verder dat de FBI niet de steun krijgt van de Defensie-organisaties en de inlichtingendiensten. "Het ministerie van Justitie en de FBI staan hier alleen. De FBI directeur overdrijft de behoefte aan dit [software om de iPhone te kraken, red] en de Openbaar Aanklager laat hem er mee wegkomen."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in