Overslaan en naar de inhoud gaan

Debâcle Galaxy Note 7 kost Samsung miljarden

Om maar met die aandeelhouders te beginnen, die zorgden ervoor dat de koers van het aandeel gisteren 8 procent daalde, wat een verdampt bedrag van 17 miljard dollar vertegenwoordigd.

Het abrupt stoppen van een lijn smartphones betekent dat de al verkochte apparaten teruggenomen moeten worden. Uitgaande van een gemiddelde prijs van ruim 700 euro en 2,5 miljoen stuks is dat al zo'n 1,8 miljard dollar. Tussentijds is de apparatuur al een keer teruggeroepen, een actie die ook miljoenen heeft gekost.

Voor het ontwerpen van de Galaxy Note 7 zijn R&D-kosten gemaakt. Over de hoogte daarvan laat Samsung zich niet uit, maar het zullen ook omgerekend miljarden dollars geweest zijn. Een deel van die kosten had natuurlijk betrekking op fundamenteel onderzoek, dat ook weer ten dienste kan staan van toekomstige generaties smartphones, dus we mogen niet het hele bedrag meerekenen.

Alle teruggenomen phablets zullen op een milieuvriendelijke manier verwerkt moeten worden, met terugwinning van de gebruikte materialen. Hoeveel dat kost en opbrengt is ook niet precies te zeggen, maar de kosten zullen in de miljoenen lopen.

Vanmorgen besloot Samsung dat alle mensen die in Nederland een order hadden geplaatst voor een Galaxy Note 7 in plaats daarvan een geheugenkaartje van 128 GB kunnen ophalen. Zo'n kaartje kost in de winkel ongeveer 40 euro. Ook dit bedrag is niet specifiek te berekenen omdat we niet weten hoeveel mensen het device hadden besteld.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in