Overslaan en naar de inhoud gaan

Gratie voor Google-dief zelfrijdende autotech

Googles voormalige hoofd voor het onderdeel voor zelfrijdende auto's, Anthony Levandowski, heeft gratie gekregen van Donald Trump. Hij stond op een lijst van 73 personen die van de scheidende Amerikaanse president een vrijbrief kregen. De 40-jarige Levandowski was in augustus veroordeeld voor bedrijfsspionage.
Waymo autonome auto
© Waymo
Waymo

Bij zijn vertrek bij Google-dochter Waymo bleek Levandowski allerlei bedrijfsgeheimen te hebben gedownload. Google klaagde hem aan toen hij later bij taxibedrijf Uber aan zelfrijdende auto's ging werken.

Facebook en Palantir

Volgens een verklaring van het Witte Huis werd het gratieverzoek voor Levandowski onder meer ondersteund door Peter Thiel. Die techondernemer was eerder betrokken bij betalingsbedrijf PayPal en was de eerste externe investeerder in Facebook. Thiel is nu voorzitter van het omstreden Big Data- en surveillancebedrijf Palantir. De van oorsprong Duitse miljardair is een van de weinige ondernemers uit Silicon Valley die Trump steunde.

Levandowski was veroordeeld tot 1,5 jaar cel. De eis was 27 maanden celstraf voor de diefstal van intellectueel eigendom. De rechter wou een duidelijk signaal geven aan toekomstige slimme ingenieurs en ontwikkelaars. Zij moeten niet het idee krijgen dat ze handelsgeheimen kunnen stelen en er dan met een thuisstraf vanaf kunnen komen.

De veroordeelde man zat echter nog niet vast vanwege de coronapandemie. De rechter had bij de uitspraak gezegd dat een celstraf na afloop van de pandemie een mogelijkheid was. Trumps gratieverlening zet daar nu een streep door.

Zaak tegen Uber

Naast de opgelegde celstraf moest Levandowski ook een schadevergoeding van ruim 7,5 ton in dollars betalen aan Waymo, plus een boete van bijna 1 ton. Hij heeft vorig jaar ook een rechtszaak aangespannen tegen Uber waarin hij een nabetalingseis van 4,1 miljard dollar voor de Otto-overname neerlegt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in