Overslaan en naar de inhoud gaan

Alsnog uitlevering voor Autonomy-CEO die HP miljarden heeft gekost

Britse rechters hebben bepaald dat voormalig Autonomy-CEO Mike Lynch wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hem vervolging staat te wachten. Het hoger beroep van de Britse tech-ondernemer tegen zijn uitlevering is afgewezen. Lynch wordt beschuldigd van fraude in de boekhouding van zijn bedrijf Autonomy, waarvoor de toenmalige CFO al is veroordeeld.
dollars
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

De Amerikaanse computerreus HP nam Autonomy in 2011 over voor 11 miljard dollar, maar schreef een jaar later daar ineens 8,8 miljard op af. De overname bleek dus een stuk minder waard te zijn. Agressieve salestechnieken en een creatieve boekhouding zouden de waarde van Autonomy hebben opgeklopt en HP's keuring (due diligence) voor de overname zou dat niet hebben opgemerkt.

Verdachte ontkent

Mede-oprichter Lynch van Autonomy stelt echter dat HP het aan zichzelf heeft te wijten dat de overname qua waarde is ingeklapt. De nieuwe eigenaar zou aan mismanagement hebben gedaan, aldus Lynch. De topman heeft toen 500 miljoen pond verdiend aan de miljardendeal met HP, stipt The Guardian aan.

Een woordvoerder van de topman, die tegenwoordig in cybersecurity zit, verklaart dat hij overweegt beroep aan te tekenen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). De Verenigde Staten zou zich namelijk ver buiten zijn boekje gaan met de gewenste uitlevering, wat "een bedreiging is voor de rechten van alle Britse burgers en de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk", aldus de verklaring vanuit Lynch.

In thuisland al veroordeeld

HP heeft vorig jaar een civiele zaak tegen Lynch gewonnen in zijn thuisland. De rechter heeft daarbij bepaald dat de voormalige Autonomy-CEO schuldig is aan oplichting van HP door het manipuleren van de boekhouding om de waarde van zijn softwarebedrijf op te kloppen. Deze zaak heeft zes jaar in beslag genomen. In de Verenigde Staten staat Lynch een aanklacht voor fraude te wachten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in