Overslaan en naar de inhoud gaan

Italiaanse rechtbank: verband tussen mobiel bellen en kanker

De Italiaanse rechtbank acht het bewezen dat een tumor in het hoofd van een zakenman werd veroorzaakt door veelvuldig gebruik van een mobiele telefoon. Dat meldt persbureau Reuters. De persoon waarom het gaat, Innocenzo Marcolini, ontwikkelde een tumor aan de linkerkant van zijn hoofd.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Hij had zijn mobieltje de afgelopen twaalf jaar vrijwel dagelijks vijf à zes uur tegen zijn linkeroor geklemd, terwijl hij met zijn rechterhand aantekeningen maakte. Marcolini moest worden geopereerd en kan sindsdien niet meer functioneren op zijn oude niveau.

Veel studies onbetrouwbaar

De zakenman wilde schadevergoeding van de Italiaanse overheid, maar die weigerde. Eerder oordeelde een Italiaanse rechtbank al dat er voldoende bewijs was en nu houdt ook het Hooggerechtshof die uitspraak in stand. Het hof concludeerde dat gebruik van mobiele telefoons op de lange termijn kan leiden tot kanker. De rechter baseerde zich op studies van de Zweed Lennart Hardell, die tussen 2005 en 2009 onderzoek deed naar het verband tussen mobiel bellen en kanker.

De afgelopen jaren zijn er diverse onderzoeken gepubliceerd waaruit zou blijken dat er juist geen verband is tussen kanker en mobiele telefonie. Volgens het Italiaanse hooggerechtshof zijn die studies vaak onbetrouwbaar, omdat ze worden betaald door de telecomindustrie. Het onderzoek van Hardell is volgens het hof volledig onafhankelijk.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in