Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedragscode voor developers opgenomen in Linux

Tegelijk met de publieke excuses van Linus Torvalds voor onbeschoft gedrag, krijgt de Linux-gemeenschap nog een stap op weg naar een betere wereld. De al bestaande Code of Conflict wordt aangevuld met een Code of Conduct. Dit moet de gemeenschap van kernel-ontwikkelaars een gastvrije omgeving maken om aan te participeren.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

De developers die code bijdragen en bijhouden aan de Linux-kernel moeten voldoen aan een reeks regels voor goed gedrag. Deze Code of Conduct maakt nu zijn debuut, tegelijk met de openlijke boetedoening van Linus Torvalds voor onbetamelijk gedrag van hem. De hoofd-maintainer van de Linux-code biedt excuses aan en legt zichzelf een pauze op om te leren beter met emoties om te gaan.

Serieus begin

Naast dit ‘huiswerk’ voor de hoofd-maintainer krijgen andere maintainers maar ook contributors regels opgelegd voor beschaafder gedrag. De gemeenschap rondom de Linux-kernel moet vrij van intimidatie zijn, voor iedereen: “ongeacht leeftijd, lichaamsomvang, handicap, etniciteit, geslachtseigenschappen, geslachtsidentiteit en - expressie, ervaringsniveau, onderwijs, sociaal-economische status, nationaliteit, persoonlijk voorkomen, ras, religie of seksuele identiteit en oriëntatie”.

Deze opsomming is de belofte die als eerste alinea de Code of Conduct vormt. Daarna volgen nog uitgebreide alinea’s over de standaarden die de Linux-kernelontwikkelaars dienen te hanteren voor gedrag en omgang met elkaar, maar ook anderen. De daarbij horende verantwoordelijkheden en het ‘bereik’ (scope) van de gedragsregels worden ook helder uiteengezet.

Ook in publieke ruimte

De officiële Linux-gedragscode is namelijk niet alleen van toepassing op mailinglijsten waarin functies, bugs en patches worden besproken en goed- of afgekeurd. Ook in de publieke ruimte gelden de regels voor beter gedrag. Daar kunnen developers immers de gemeenschap vertegenwoordigen en (wan)gedrag op bijvoorbeeld een evenement of een social media account straalt af.

Indien developers zich niet aan deze regels houden, kunnen zij strafmaatregelen tegemoet zien. Het is nog niet bekendgemaakt wat dit zoal omvat, maar in het nu geopenbaarde gedragsdocument wordt gesproken van “tijdelijke of permanente repercussies”. De bestraffing van misplaatst gedrag wordt dan bepaald door andere leidinggevende projectmedewerkers.

Meldingsloket

Klachten over ontoelaatbaar gedrag zijn in te dienen bij de Technical Advisory Board (tab@lists.linux-foundation.org) van de Linux Foundation, die alle klachten zal bekijken en onderzoeken. Deze raad van de onafhankelijke stichting zal melding én aangevers van incidenten vertrouwelijk behandelen. “Verdere details over specifieke handhavingsregels zullen apart worden gepubliceerd.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in