Overslaan en naar de inhoud gaan

Thuisservers nemen hoge vlucht

Dat verwacht The Diffusion Group (TDG), een in Dallas in de staat Texas gevestigd marktonderzoeksbureau. Het concept van de thuisserver krijgt onder andere gestalte in de Windows Home Server. HP noemt zijn implementatie, die sinds november 2007 verkrijgbaar is, de Mediasmart Server. In Europa bracht Fujitsu Siemens eind vorig jaar een vergelijkbaar product, de Scaleo Home Server 1900, op de markt.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Buiten een kleine groep enthousiastelingen is het idee van de thuisserver nog nauwelijks aangeslagen. Dat zal veranderen, verwachten de TDG-analisten, zodra de fabrikanten van consumentenelektronica zich ermee gaan bemoeien. Zij, en niet de traditionele pc-leveranciers, zullen van de thuisserver een ‘mainstream’-product maken. Voorwaarde is dat de prijzen, die nu nog in de duizenden dollars kunnen lopen, zakken naar minder dan 500 dollar (325 euro).

Dit jaar zullen wereldwijd naar schatting 1,2 miljoen home servers hun weg vinden naar de consument. Omstreeks 2010 zal een golf van nieuwe, gebruiksvriendelijke en goedkopere thuisservers de markt overspoelen. TDG verwacht dat de verkoop vervolgens snel zal stijgen tot 90 miljoen stuks in 2015. Service providers zoals kabel- en telecombedrijven zullen een hoofdrol spelen in de levering van deze producten. Zij zullen de homeservers ook verhuren voor prijzen van pakweg 5 dollar (3,25 euro) per maand, zoals dat nu ook met settop boxes en harddisk recorders voor digitale televisie gebeurt.

Pc-fabrikanten zitten overigens niet helemaal stil op dit terrein. De huidige versie van Windows Home Server is gebaseerd op Windows Server 2003. Volgende maand verschijnt een update, het zogeheten Power Pack 1, dat naast verbeteringen in performance en functionaliteit een aantal softwarebugs moet verhelpen. Diverse pc-fabrikanten, waaronder Fujitsu Siemens, zijn van plan nieuwe modellen op de markt te brengen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in