Overslaan en naar de inhoud gaan

Polen mag bouw Dell-fabriek subsidiëren

In december begon de Europese Commissie een formeel onderzoek naar de subsidieverlening voor de Poolse fabriek, die is gevestigd in de achtergebleven regio Miasta Lódz. De toezichthouders in Brussel betwijfelden of de regionale hulp die de Poolse regering aan Dell wilde geven strookte met de Europese mededingingsregels.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De Europese Commissie maakte zich zorgen over de marktdefinitie van de producten die in de fabriek worden gemaakt, over de groei van de productiecapaciteit als gevolg van het project, de mogelijke neergang van de desktopmarkt en Dells marktaandeel in servers.

Van overtreding van regels blijkt echter geen sprake te zijn. Volgens de afdeling van eurocommissaris Neelie Kroes weegt de bijdrage van Dell aan de regionale ontwikkeling en de banencreatie in de Poolse regio zwaarder dan mogelijke negatieve effecten voor concurrentie en handel. De regio Lodz heeft een “abnormaal lage levensstandaard en hoge werkloosheid”, concludeert de Commissie.

Het oordeel is onder andere gebaseerd op informatie van belanghebbenden, waaronder twee niet met name genoemde concurrenten van Dell. De subsidie van 54,5 miljoen euro dekt naar het oordeel van de EU alleen de extra kosten die Dell moet maken om zich niet op een andere beoogde locatie in Oost-Europa te vestigen. In totaal investeert Dell 189,6 miljoen euro in de Poolse fabriek.

De omstreden fabriek in Lódz, waar desktop-pc’s, notebooks en servers worden gemaakt, heeft inmiddels 1700 werknemers. Het aantal banen zal naar verwachting doorgroeien naar 3000.

Dell besloot begin dit jaar zijn pc-fabriek in de Ierse stad Limerick grotendeels te sluiten en de productie te verplaatsen naar Polen, waar aanvankelijk alleen pc’s voor de verkoop in Centraal- en Oost-Europa zouden worden gemaakt. Het besluit heeft grote verontwaardiging gewekt in Ierland, dat door het vertrek van Dell 1900 van de 3000 banen in Limerick verloren ziet gaan. Het banenverlies in Ierland is volgens de Europese Commissie echter geen gevolg van de financiële steun door de Poolse overheid, omdat Dell toch wel uit Ierland zou zijn vertrokken.

Toen Dell in 1990 zijn eerste Europese fabriek in het Ierse Limerick vestigde, sleepte het ook al forse vestigingspremies en belastingfaciliteiten in de wacht. Volgens de Irish Development Agency (IDA) ontving Dell sinds 1990 alleen al 53,5 miljoen euro aan arbeidssubisidies, wat neerkomt op gemiddeld 12.000 euro voor elk van de 4500 werknemers die Dell op zijn hoogtepunt had in Ierland (3000 in Limerick en 1500 in Dublin).

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in