Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe worm verspreidt zich razendsnel

In de mailtjes staat een link die ogenschijnlijk verwijst naar een PDF-bestand. In werkelijkheid belandt de gebruiker na het aanklikken van de link op een website die aanbiedt een screensaver te downloaden. Gaat de gebruiker daarop in, dan wordt zijn pc besmet met de worm die zichzelf naar de contacten in het adresboek doorstuurt. Daartoe schakelt de worm, bekend onder de naam W32/VBMania, eerst eventuele beveilingssoftware op de pc uit.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Volgens IT-securityfirma Symantec is nog onduidelijk of de worm nog andere schade aanricht.

De kwaadaardige site waar de link naar verwijst is inmiddels uit de lucht gehaald. De site was ondergrbacht bij multimania.co.uk, een gratis hostingdienst van Lycos. De worm kan zich echter blijven verspreiden via computers, schijven en verwisselbare media zoals USB-sticks die al besmet zijn.

Volgens beveiligingsbedrijf McAfee zijn donderdag bedrijven over de hele wereld door VBMania getroffen, waardoor hun mailsystemen verstopt raakten. McAfee waarschuwt dat de worm tot nu toe vooral zakelijke mailgebruikers heeft getroffen, maar dat consumenten de komende dagen ook op hun hoede moeten zijn.

McAfee bestempelt VBMania op zijn website zowel voor bedrijven als consumenten als een ‘medium’ risico en adviseert pc-gebruikers alle mailtjes weg te gooien met de genoemde onderwerpen. Gebruikers krijgen verder het advies om alle screensavers (bestanden van het type ‘.scr’) tegen te houden op de gateway.

De afzender van de mailtjes kan schijnbaar een bekende van de geadresseerde zijn. McAfee adviseert gebruikers dan ook op te passen voor mailtjes met een merkwaardige inhoud, ook als de afzender een bekende lijkt te zijn. Het is mogelijk dat hun mailaccount is overgenomen door de spammers.

McAfee heeft op zijn website een gratis tool staan die de pc scant op de aanwezigheid malware. De scanner biedt echter geen complete bescherming tegen virussen.

IT-securityspecialisten zien een treffende gelijkenis met internetwormen die zich aan het begin van dit decennium op het internet verpreidden. Een bekend voorbeeld is de Anna Kournikova-worm die in 2000 en 2001 rondwaarde. Zelfs de onderwerptekst ‘Here you have’ werd indertijd ook gebruikt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in