Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie pakt illegaal downloaden aan

De aandacht gaat vooral uit naar grote partijen die geld verdienen aan de uitwisseling van beschermde muziek en films. Justitie wil zo de voorwaarden scheppen voor een legale markt. Dit downloadverbod wordt de komende drie jaar uitgewerkt.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

In de tussentijd moeten onder meer internetaanbieders, consumentenorganisaties en de entertainmentindustrie dan wel werken aan een andere manier voor de vergoeding van auteursrechten van film- en muziekmakers. Een optie is consumenten elke maand een bedrag te laten betalen om muziek te kunnen luisteren en uitwisselen.

Volgens Justitie is een redelijke auteursrechtenvergoeding van belang om de culturele sector gezond te houden. Begin 2010 volgt een wetsvoorstel om de contractuele positie van auteurs en uitvoerend kunstenaars te versterken. Ook zal er strikter toezicht komen op de beheersorganisaties.

De huidige thuiskopieheffing volstaat niet meer vanwege de snel veranderende en toenemende technische mogelijkheden. Er is veel meer elektronica te koop waarop meer kan worden opgeslagen en afgespeeld.Een Tweede Kamerwerkgroep onder leiding van Arda Gerkens stelde eerder al vast dat het daardoor steeds aantrekkelijker wordt om inhoud te kopen. Bij film, games en muziek zal steeds minder een rol gaan spelen hoe en waar het wordt bekeken, gespeeld of beluisterd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in