Overslaan en naar de inhoud gaan

'Wat doe je over 5 jaar?'

Typisch een vraag die vaak gesteld wordt bij beoordelingen, het opstellen van ontwikkelplannen, en in sollicitatiegesprekken. Je zou dus zeggen dat ik er inmiddels wel een antwoord op zou moeten hebben. Maar helaas.

Ik heb geen idee.

Een dame bekijkt haar verschillende opties
Shutterstock

Ik wil graag blijven leren, en hoe groter de uitdaging, hoe enthousiaster ik ervan word. De rollen die ik vervuld heb gaan van theatertechnicus, naar ontwikkelaar, software architect, programma manager, account lead, COO, en nu talent lead. Ik ben heel blij met mijn carrière tot nu toe, maar ik heb het niet bewust zo georganiseerd, er zit geen plan achter.

Soms begin ik de passie voor mijn huidige rol te verliezen en geef ik bij mensen om me heen aan dat ik wel geïnteresseerd ben in een nieuwe uitdaging. Vaak duikt er dan uiteindelijk iemand op met een suggestie waar ik enthousiast van word. Dit was het geval bij de overstap van theatertechniek naar softwareontwikkeling en van COO naar talent lead. Op andere momenten ben ik eigenlijk nog heel tevreden, maar komt er een kans voorbij die te mooi is om te laten liggen, zoals toen ik account lead was en de rol van COO beschikbaar kwam.

De sprongen tussen mijn rollen zijn niet logisch. Het lijkt alsof er weinig overlap zit in de benodigde skills. Maar als theatertechnicus moet je vaak op een creatieve manier problemen oplossen, en dat helpt je als softwareontwikkelaar. En de inzichten die ik als COO heb opgedaan helpen in mijn talent lead rol om te begrijpen hoe het proces rondom een academy programma het beste ingericht kan worden.

Pin jezelf daarom niet in een bepaalde hoek vast als je over je carrière nadenkt. Als je een stap in een andere richting doet zijn je kennis en vaardigheden nog steeds waardevol.

Ik denk dus dat het niet belangrijk is om te weten wat je over 5 jaar doet. Sterker nog, als je een te gedetailleerd beeld voor ogen hebt van hoe je toekomst eruit zou moeten zien, mis je wellicht mogelijkheden die zich voordoen die niet direct in lijn zijn met dat toekomstbeeld. Daarnaast kan een te sterke focus op waar je heen wilt afleiden van het werk dat je vandaag doet. Uiteindelijk is de kans dat je een nieuwe rol aangeboden krijgt het grootst als je je huidige werk heel goed doet.

Houd je ogen open en volg je gevoel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in