Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom gelijkheid in de boardroom uitmaakt

Er is steeds meer ruimte voor vrouwelijk talent aan de top in het bedrijfsleven; het zorgt niet alleen voor een cultuurverandering, maar ook voor bedrijfsgroei. Vrouwen in leiderschapsposities spelen niet langer een bijrol, maar laten zien hoe je duurzame strategieën bouwt en beslissingen neemt waarvan klanten en het bedrijf profiteren.
Vrouwen

Er is al veel gezegd en geschreven over hoe vrouwen op senior niveau het verschil kunnen maken, maar hoe zijn vrouwen vandaag de dag in staat daar te geraken en vervolgens slim te navigeren in de boardroom? Lizzie Cohen-Laloum, Senior Vice President EMEA Sales bij beveiliger F5 Networks staat hierbij stil op Wereld Vrouwendag.

Aardig onderzoeksresultaat: Bedrijven met een volledige mannelijke directie verloren in totaal 655 miljard dollar in India, het VK en de VS. In de technologiesector zien we gelukkig steeds meer enthousiasme voor meer diversiteit, met als doel grotere dynamiek en betere prestaties. Er zijn nog wel wat drempels te nemen, maar dat proces kan juist goed zijn om kwaliteiten te ontwikkelen die ontbreken bij mannen die de snelle, makkelijke weg hebben bewandeld. Het hangt uiteraard wel af van de persoon, om dat waar te maken. Vrouwen moeten bedrijfsuitdagingen vol aangaan, terwijl bedrijven zelf beter de nuances en waarde moeten inzien van niet-traditionele routes naar de top.

Sneller, slimmer, veiliger

Volgens mij denken vrouwen in de technologiesector sneller, slimmer en veiliger. Sneller in de zin dat ze beter in staat zijn effectieve beslissingen te nemen en in te spelen op de dynamiek van de markt. Daarnaast maken ze slimmer gebruik van kennis om organisaties intelligenter door turbulente tijden te loodsen. En ze denken veiliger doordat ze de juiste mensen en middelen om zich heen verzamelen. Vrouwen die hierin slagen, worden ook vaak effectieve leiders en invloedrijk rolmodel voor anderen.

De resultaten van het adequaat ondersteunen van vrouwelijk talent betaalt zich terug in onder meer een evenwichtige aanwas van talenten, een meer servicegerichte organisatie en betere resultaten over de gehele linie. Veel gedragsstudies hebben aangetoond dat vrouwelijke leiders stimuleren tot betere communicatie, samenwerking en partnerships en benutting van kwaliteiten, terwijl mannen meer doelgericht zijn en minder oog hebben voor relaties en processen. Diversiteit in de boardroom brengt dus ongekende strategische mogelijkheden waarvan iedereen kan profiteren.

In het rood

Volgens recent onderzoek zitten er slechts 21 vrouwen in de top van Fortune 500 bedrijven. De meeste analisten stellen dat vrouwen in het rood staan als je gelijke kansen en mogelijkheden tegen de geslachten afzet. Wereldwijd maken vrouwen echter wel degelijk een verschil. Dé manier om een succesvolle leider te worden is volgens mij door een lichtend voorbeeld te zijn; echt de best practices uitdragen. Je hebt het dan over iemand die management ademt en een combinatie kan maken van het richting geven, onderwijzen, beïnvloeden, analyseren, communiceren, inspireren en aansturen van belanghebbenden binnen het zakelijke netwerk. Vrouwen die op de drempel van de boardroom staan, moeten hun zakelijke kwaliteiten op scherp zetten en de leiderschapseigenschappen demonstreren. Susan Colantuono, CEO van Leading Women, stelde in een recent interview dat op de vraag of een vrouw een bedrijf kan leiden er wordt gekeken naar kundigheid in business, strategie en financiën. Volgens haar is dat de missende 33% van de succesvolle carrièrekansen voor vrouwen.

Meer balans

Is meer gelijkheid in de boardroom in zicht? De ironie is dat de cijfers wereldwijd nog steeds laag zijn voor vrouwen op senior posities, terwijl de bedrijven die de ‘gender gap’ sluiten een gigantische groei doormaken. Vrouwen zijn niet direct beter dan mannen in leiderschap, of andersom. Het gaat om meer balans in leiderschapskwaliteiten, balans in de dynamiek en in de bredere mix van strategische elementen waardoor je een sterke boardroom krijgt. Uiteindelijk worden leiders en een boardroom beoordeeld op de verdiensten en kwaliteiten, ongeacht wie de broek aan heeft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in