Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouwen zijn niet geschikt voor een baan in de ICT

"Wij hebben drie vrouwen bij ons werken", vertelde een techondernemer trots tijdens een kennisevent. De dagvoorzitter was niet direct onder de indruk en vroeg verder. "Want van de bijna dertig medewerkers zijn er dus drie vrouw? Dat is lager dan het gemiddelde van 16%.1" De reactie van de techondernemer hierop maakt nog maar eens duidelijk dat we nog enorm veel te doen hebben.
bellende vrouw met laptop
© Zoom
Zoom

De techondernemer gaf namelijk aan dat het immers wetenschappelijk is aangetoond dat het brein van mannen gewoon meer geschikt is voor techniek. Vrouwen hebben meer interesse in het sociale, gaf hij aan. Dus ja, wat kon hij daar dan aan nog doen?

Je zou zeggen dat een bedrijf met als kernwaarden ‘wees nieuwsgierig’, ‘leer door te doen’, ‘neem verantwoordelijkheid’ en ‘maak anderen succesvol’ hier anders naar zou kijken. Uit onderzoek van Github blijkt namelijk dat code geschreven door vrouwen vaker wordt goedgekeurd. Ze moeten dan alleen niet aangeven dat ze een vrouw zijn. Code wordt namelijk ook sneller goedgekeurd als er een mannennaam boven staat.2 Het is het resultaat van een overtuiging waar ook de genoemde techondernemer nog steeds last van heeft: dat mannen beter zouden zijn in het programmeren dan vrouwen.

Natuurlijk zijn er wel verschillen tussen mannen en vrouwen. Het brein van mannen blijkt iets beter te zijn in ruimtelijk inzicht. Dat komt voornamelijk doordat mannen al op jonge leeftijd meer kunnen oefenen in het verbeteren van ruimtelijk inzicht, bijvoorbeeld vanwege het speelgoed waarmee ze spelen3.

Maar onder de streep zorgt het verschil in bijvoorbeeld ruimtelijk inzicht er niet voor dat mannen opeens betere programmeurs zijn. Dat alles heeft eerder te maken met de hoeveelheid training en oefening die ze hebben gehad in het programmeren. Programmeren is namelijk te leren. Net zoals je een vreemde taal leert spreken en spreken of aan je schrijfskills werkt door heel veel columns te schrijven. Dat veel jongetjes al vroeg in aanraking komen met alles wat een beetje technisch is, zorgt er meteen voor dat ze er op jonge leeftijd al mee kunnen oefenen.

Daarnaast zorgt de zogenaamde confidence gap ervoor dat vrouwen inmiddels ook denken dat ze niet goed zijn in programmeren.4 Ze worden daardoor echte overachievers. Dat blijkt wel uit het feit dat er meer vrouwelijke software engineers zijn met een Ph.D dan mannen.5 Sterker nog, door de survival bias is de kans groter dat je eerder vrouwen in tech zult vinden die meer dan uitstekend werk leveren. De reden is dat je als vrouw in tech het gevoel hebt je enorm te moeten bewijzen om een beetje serieus genomen te worden.5

Het wordt tijd dat we de ouderwetse ideeën over wie er wel of niet geschikt zouden zijn voor een baan in de tech naast ons neerleggen. Uiteindelijk gaat het erom dat we zorgen dat de technologische ontwikkelingen in dienst staan van iedereen. Daar moeten we allemaal aan kunnen bijdragen.

1. https://www.ad.nl/tech/vrouwen-verlaten-vaak-vroeg-de-techsector-wat-kunnen-bedrijven-daaraan-doen~a8bca649/
2. https://www.theguardian.com/technology/2016/feb/12/women-considered-better-coders-hide-gender-github
3. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5192450/brein-hersenen-man-vrouw-verschil-ruimtelijk-inzicht-onderwijs
4. https://universumglobal.com/blog/why-we-need-to-talk-about-the-confidence-gap/
5. https://slate.com/technology/2016/02/if-women-are-better-at-coding-it-s-because-they-have-to-be.html

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in