Overslaan en naar de inhoud gaan

Vooral Britse en Spaanse IT’ers dromen van baan in Nederland

Ruim 180.000 hoogopgeleide IT’ers in Europa staan ervoor open om in Nederland te gaan werken. Met name IT’ers uit het Verenigd Koninkrijk en Spanje zijn hiervoor te porren.
spioneren vergrootglas
© Pixabay
Pixabay

Dat blijkt uit gegevens van Intelligence Group, het Global Talent Acquisition Monitor (GTAM), een grootschalig Europees arbeidsmarktonderzoek onder 60.000 respondenten in 28 landen die deel uitmaken van de beroepsbevolking.

De top10 van landen waar de meeste IT’ers vandaan komen die in Nederland willen komen werken ziet er als volgt uit:

Positie Land Aantal IT'ers
1 Verenigd Koninkrijk 34.100
2 Spanje 28.200
3 Duitsland 15.900
4 Italië 15.000
5 Oekraïne 12.300
6 Frankrijk 11.900
7 Roemenië 7.100
8 Zweden 5.900
9 Griekenland 5.700
10 België 5.600

Als er vervolgens binnen elk land wordt gekeken naar het aandeel IT'ers dat in Nederland zou willen werken, blijkt dat er relatief veel Deense IT'ers bereid zijn om in Nederland hun carrière voort te zetten. Ook in Litouwen, Griekenland en Roemenië zijn relatief veel IT'ers te vinden die naar Nederland willen voor werk.

Redenen om naar Nederland te komen

De mogelijkheid om verschillende culturen te leren kennen en het salaris zijn de belangrijkste redenen om naar Nederland te komen. Daarnaast worden de mogelijkheid om ervaring op te doen, een betere levensstandaard en doorgroeimogelijkheden ook als belangrijk ervaren.

Beweegmotieven IT'ers die in Nederland willen werken

Opvallend is dat deze aspecten substantieel vaker worden genoemd door IT’ers in vergelijking met alle Europeanen die over de grens willen werken. Een ander beeld ontstaat wanneer per land van herkomst gekeken wordt naar deze drivers. Zo zijn voor IT’ers uit het Verenigd Koninkrijk die internationaal willen werken de mogelijkheid om ervaring op te doen en een beter klimaat de belangrijkste drivers. Voor Belgische IT’ers zijn carrièremogelijkheden en het werken voor een internationale organisatie weer belangrijke motieven om over de grens te gaan werken.

Werven op stadsniveau

De internationale vijver met IT-talent is iets waar werkgevers volgens Intelligence Group meer oog voor moeten krijgen bij het invullen van ICT-vacatures. “Europees is er voldoende IT-arbeidspotentieel voor Nederland voorhanden. Hiervoor is het belangrijk dat Nederlandse werkgevers de juiste argumenten gebruiken in hun recruitmentstrategie. Eén generieke Europese boodschap werkt daarin minder goed dan expliciete boodschappen op land of zelfs stadsniveau. IT’ers uit Londen werven voor Amsterdam vraagt om andere argumenten dan IT’ers voor Eindhoven”, aldus Matthijs de Fauw, internationaal arbeidsmarktanalist van Intelligence Group.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in