Overslaan en naar de inhoud gaan

Vechtend tegen e-CF

Er zijn van die ontwikkelingen waar je niets aan doet. Dat steeds meer restaurants alleen maar een doorgeefluik van grote horecaketens worden. Dat zorg steeds meer geoptimaliseerd wordt voor efficiency (en iets wat verzekeraars ‘kwaliteit’ noemen maar wat bij mij anders aanvoelt) waardoor het steeds ingewikkelder wordt om maatwerkzorg te krijgen.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

Dat boeren alleen nog maar kunnen telen wat de multinational zadenleveranciers aanbieden (en bespuiten met insecticiden van dezelfde multinationals) waardoor onze akkers monoculturen worden en al het eten hetzelfde gaat smaken.

Ik ben geen chef-kok, geen arts, geen boer. Ik erger me eraan maar kan er niet direct iets aan doen. Ik probeer ‘met mijn voeten te stemmen’ door weg te blijven van restaurants, winkels en instellingen waarvan ik denk dat ze vooruitlopen in de ontwikkelingen waar ik niet aan mee wil doen. Als ik me inleef in die koks, artsen en boeren, dan besef ik dat die haast niet anders kunnen dan ‘met de flow mee’ te gaan. Misschien willen ze het wel anders, maar het is nou eenmaal makkelijker, goedkoper en minder risicovol om te doen wat alle anderen doen – en je ondertussen in de hoek te laten drijven door grote leveranciers. Misschien zien ze het probleem niet eens.

In mijn eigen vakgebied kan ik natuurlijk niet wegkijken. Ook wij hebben last van dit soort ontwikkelingen. Misschien dat de grootste ‘foute’ ontwikkeling van de afgelopen decennia al een beetje teruggedrongen is: waar we tot in het bizarre steeds bureaucratischer en planmatiger systemen gingen ontwikkelen en onderhouden, gaan we nu steeds vaker en beter agile en DevOps werken. Het terugdringen van dit soort ontwikkelingen begint bij het herkennen en onderkennen dat het de verkeerde kant op gaat. Dat vergt soms een Don Quichot – vechtend tegen molens.

Het gevecht dat ik wel wil aangaan is tegen e-CF

Het gevecht dat ik wel wil aangaan is tegen e-CF, het European e-Competence Framework. We laten ons steeds meer meeslepen in het belachelijke idee dat we onszelf en onze collega’s moeten beschrijven, werven, beoordelen en opleiden volgens het e-CF. Een framework dat op papier bedacht is door de EU, maar in de praktijk gewoon uit de koker van de detacheringsbureaus komt. e-CF is van uitzendbureaus voor uitzendbureaus. Het doet voorkomen dat IT-medewerkers uitwisselbaar zouden zijn, instrumenten zijn, nummers zijn – zolang je hun competenties maar juist beschreven hebt.

IT is géén onpersoonlijk, puur technisch vakgebied

Ik heb zelden meegemaakt dat de competenties van een sollicitant niet begrepen werden bij een sollicitatiegesprek. Als dat al het geval was, dan is dat omdat de mensen die de sollicitatie uitvoerden niet wisten waar ze het over hadden. Dat lost e-CF niet op. Wat wel vaker misgaat, is de beoordeling van iemands persoonlijkheid, motivatie en betrokkenheid. IT is géén onpersoonlijk, puur technisch vakgebied. U zoekt mensen die bij uw team passen, die kunnen samenwerken, waar u een klik mee hebt, waar u persoonlijk een band mee kunt opbouwen. e-CF helpt daar niet bij. e-CF helpt alleen detacheerders – en daar hoeft de rest niet aan mee te werken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in