Overslaan en naar de inhoud gaan

Van kansrijk naar echte kansen

Digitalisering heeft het afgelopen jaar een flinke duw gekregen. Het gedwongen thuiswerken, het sluiten van fysieke winkels, het op afstand organiseren van de zorg en grote groepen mensen snel van persoonlijke informatie willen voorzien (bijvoorbeeld van coronatestuitslagen) zorgen ervoor dat versneld naar nieuwe digitale oplossingen wordt gezocht.
Sophos jobs

IT was al een kansrijk beroep omdat de wereld nu eenmaal digitaler wordt. Nu gaat die digitalisering in nog sneller tempo en zijn er op nog kortere termijn mensen nodig.

Gelukkig helpt technologie ook een handje. Low code bijvoorbeeld – het dossierthema van deze maand. Leveranciers van deze platformen zeggen dat voor het maken van apps bijna geen technische knowhow meer nodig is. De business zelf kan aan de knoppen.

Scholing gaat – omscholing en bijscholing – nog niet helemaal van een leien dakje

'Elk nadeel heb z’n voordeel', zei Cruijff ooit. Door gedwongen ontslagen in minder kansrijke sectoren staat er een hele batterij mensen klaar om de overstap te maken. Het aantal programma’s dat mensen omschoolt naar een baan in de IT, groeit.

Toch gaat scholing – omscholing en bijscholing – nog niet helemaal van een leien dakje. Uit ons opleidingenonderzoek blijkt opnieuw dat IT’ers de druk om bij te blijven hoog vinden. Een derde vindt (opnieuw) de druk zo hoog dat ze de sector willen verlaten.

Ondanks alle goede omscholingsinitiatieven zijn er ook nog hobbels te nemen. Ik hoor ook negatieve verhalen, zoals van een net werkloos geworden kennis die zich naar een IT-functie wil laten omscholen, maar vastloopt in het woud van mogelijkheden. Moet ze beginnen bij een basisopleiding ICT die het UWV adviseert, of toch starten met het behalen van certificaten die door werkgevers worden gevraagd?

Of er zijn werkgevers die moeilijk vacatures kunnen vervullen maar toch blijven zoeken naar het schaap met de vijf poten. Als er een junior met veel potentie langskomt, willen ze daar niet altijd in investeren. Ook krijgt de redactie regelmatig mails van (vaak) oudere IT’ers die al lange tijd op zoek zijn naar een nieuwe werkgever.

Er zijn genoeg initiatieven en goede voornemens, maar blijkbaar moet er toch nóg een tandje bij qua ondersteuning van en investering in nieuwe en bestaande IT’ers. Zo wordt IT niet alleen kansrijk, maar biedt het ook echt kansen.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (februarinummer, 2021). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in