Overslaan en naar de inhoud gaan

Trendbreuk IT-skills

De trends en statistieken voor de arbeidsmarkt stromen weer binnen. Het valt me op dat ze vooral melden wat we al weten. Bijna elk type bedrijf heeft tegenwoordig dringend ICT’ers nodig. What’s new?
Student entrepreneur
© CC-BY-2.0 - Flickr cropped from original
CC-BY-2.0 - Flickr cropped from orig

De trendrapporten sommen vervolgens nog een heleboel specialismen op. Van .net tot mobile development. De meest gewilde medewerkers zijn mediors uit de Randstad met maximaal 5 jaar ervaring. Een fraai stukje knip- en plakwerk uit vorige edities. Alsof er in onze branche niets verandert.

Het tegendeel is waar. Prestaties uit het verleden bieden ook in onze sector geen garantie meer voor het leven. Los van specialisaties is nog een trend zichtbaar: ondernemerschap. De vraag naar nieuwe kennis en oplossingen is zo groot, dat scholen het niet bij houden. Studenten van technische en ICT-gerelateerde opleidingen weten dat hun portfolio net zo zwaar weegt als hun diploma. Daarom zijn de meesten al een bedrijfje begonnen, voordat ze de school verlaten.

Van professionals in vaste- of detacheringsdienst wordt ook steeds meer ondernemerschap gevraagd. Professionals moeten met hun talenten en kwaliteiten van meerwaarde zijn, collega’s uitdagen en kansen grijpen. Detacheerders helpen daarom hun medewerkers dat ondernemende DNA verder te ontwikkelen. Een professional moet niet alleen certificaten halen of specialist zijn, maar hij moet zijn collega’s meenemen in zijn best practices, zelf voor de (interne) klas gaan staan of een product ontwikkelen. Onderscheid in junior, medior en senior is echt niet meer van deze tijd.

Ik voorspel dat professionals mét ondernemerschap het verschil gaan maken. Dat is dé trend voor dit jaar en die zet - voor het betere knip- en plakwerk – de komende jaren door.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in