Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer vrouwen kiezen voor ICT-baan

De ICT-branche krijgt er steeds meer vrouwen bij, blijkt uit cijfers van expertisecentrum digitalisering en ICT pr-eDICT van opleidingsfonds arbeidsmarkt ICT CA-ICT. De groei van het aantal vrouwelijke ICT'ers kwam vorig jaar uit op 6,5%, tegenover 1,7% onder de mannen. De sector wordt wel nog altijd gedomineerd door mannen.
Developer
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De ICT-sector telde in 2020 ongeveer 100.000 vrouwen met een IT-baan, meldt CA-ICT. Dat komt neer op ongeveer 18,5% van alle ICT'ers in Nederland. En de instroom van vrouwen in de sector neemt dus toe, wat volgens Lotte de Bruijn, ambassadeur van de Human Capital Agenda ICT, goed nieuws is. "Maar om de kloof te dichten moet de groei de komende jaren nog verder versnellen. Dat zorgt voor een meer representatieve en inclusieve sector en is bovendien belangrijk om het dringende tekort aan ICT-talent op te lossen."

Veel werk buiten ICT-sector

In totaal telde Nederland in 2020 542.000 ICT'ers, wat betekent dat 6% van alle werkende Nederlanders ICT'er is. 70% van hen werkt buiten de traditionele IT-sectoren. Zo werkt 11,8% van de ICT'ers nu in de sector advisering, onderzoek en overige specialistische zakelijke dienstverlening, en werkt 8,3% in de branche openbaar bestuur, overheidsdiensten en verplichte sociale verzekeringen. 

Dat ICT'ers steeds meer buiten de traditionele IT-sectoren werken, zorgt er volgens CA-ICT voor dat de verschillen in functiekenmerken en -vereisten tussen beroepen afnemen, waardoor een overstap naar andere beroepen in een andere sector eenvoudiger wordt. "Digitalisering biedt dus kansen en vrouwen lijken die kansen nu te grijpen wat de diversiteit binnen de arbeidsmarkt ICT ten goede komt", stelt de organisatie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in