Overslaan en naar de inhoud gaan

Spelen om te blijven spelen

Ik ben erg gecharmeerd van het idee van de "infinite game". Mijn introductie van dit idee kwam van Simon Sinek's gelijknamige boek. Een infinite game, of oneindige spel, is het tegenovergestelde van een finite game, of eindig spel. Bij een eindig spel weten we wie de spelers zijn en wat de regels zijn, er is een duidelijk doel en aan het eind is er een winnaar en één of meerdere verliezers.
Carrièrepad
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Maar bij een oneindig spel kunnen de regels veranderen en kunnen er op elk moment nieuwe spelers bij komen. Het belangrijkste is dat het doel is om te blijven spelen.

Sporten zijn typisch voorbeelden van eindige spellen. Bij voetbal, tennis en turnen zijn de regels duidelijk en is van tevoren bekend wie de spelers zijn. Iedereen weet wanneer het spel is afgelopen en aan het eind zijn er winnaars en verliezers.

Ook het doen van een pitch voor een nieuwe klant is een eindig spel. Uiteindelijk neemt de klant een beslissing en krijg je de opdracht, of niet.

Ik heb altijd een intrinsieke aversie tegen eindige spellen gehad, omdat het voor mij voelt als een soort conflict. Ik ben competitief genoeg om niet te willen verliezen, maar ik wil ook iemand anders het vervelende gevoel van verliezen niet aandoen. Neem van mij aan, deze interne dialoog is geen goede basis om een succesvolle tennisser te zijn en verklaart wellicht waarom ik hardlopen zo fijn vind.

Gelukkig is een carrière – net als het leven - juist een oneindig spel. Er zijn geen exacte regels voor wat een carrière succesvol maakt en je kunt een carrière niet winnen.

Ik vind dit een mooie manier om ernaar te kijken. Niet alleen wil ik dat mijn carrière nog zeker twintig jaar duurt, ik wil ook nog dat het al die tijd leuk blijft.

Natuurlijk verdienen de volle inbox en de crisis van vandaag aandacht, maar in de context van twintig jaar is het gemakkelijker om het belang te relativeren. Dat is nodig om wat tijd en aandacht vrij te maken om te bedenken wat je werk op de langere termijn interessant houdt. Zijn het de relaties met collega's, de reizen die je maakt? Of is er misschien een specifiek probleem in je bedrijf, of zelfs in de wereld dat je wilt oplossen?

Voor mij zijn er twee dingen die ervoor zorgen dat ik gemotiveerd en betrokken blijf. Ik wil graag complexe problemen oplossen en altijd blijven leren.

Weet jij wat jou drijft?

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 2 - 2023). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, bekijk dan de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in