Overslaan en naar de inhoud gaan

Skills afleren cruciaal voor opbouwen datageletterdheid

Voornemens realiseren in het nieuwe jaar betekent simpelweg slechte gewoontes afleren en goede gebruiken aanleren. Denk eens aan de uren schermtijd voordat je naar bed gaat, terwijl je beter een boek kan lezen. Maar er is een reden waarom zoveel goede voornemens op niets uitlopen: we zijn ons er te weinig van bewust dat we gewoonten op de automatische piloot uitvoeren, waardoor het moeilijk is om nieuwe aan te leren. Het ‘vervangen’ kost dan ook tijd en toewijding.
Kennis
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Dit proces is soortgelijk bij het ontwikkelen van professionele skills.

In de hedendaagse IT-sector zijn digitale vaardigheden al bijna verouderd zodra ze zijn aangeleerd. Voortdurend blijven leren is een vereiste voor de meeste dataprofessionals. Aanpassingsvermogen is dan ook de belangrijkste factor als het gaat om datageletterdheid.

Leren hoe je moet afleren 

Het ontwikkelen van professionele vaardigheden in een snel veranderende wereld betekent niet het onbeperkt toevoegen van nieuwe skills om een zo groot mogelijk kennisportfolio op te bouwen. Het is net zo belangrijk om overbodige vaardigheden weer af te leren. Als nieuwe vaardigheden nog geen gewoonten zijn, is het namelijk gemakkelijk om terug te vallen op een verouderde maar vertrouwde werkwijzen, met name wanneer de werkdruk hoog is.  

In professionele context is datageletterd belangrijk om snel vaardigheden aan te leren en af te leren. Dit klinkt misschien merkwaardig: data bestaat tenslotte uit feiten en cijfers. Hoe kan het lezen, evalueren en beargumenteren van gegevens helpen bij het afleren van skills? Om toegang te krijgen tot en inzichten te verkrijgen uit gegevens is het leren werken met nieuwe tools noodzakelijk. Zelfs voor doorgewinterde data-experts is het werkveld een complexe snelkookpan. Er worden namelijk voortdurend nieuwe databronnen gecreëerd en geïntegreerd in bedrijven met een eigen werkwijze die moet worden aangeleerd. Ook bestaande databronnen blijven ontwikkelen, en tonen nieuwe informatie en trends. Hier komt het afleren van gewoonten om de hoek kijken. Door te negeren wat nieuwe bronnen laten zien, omdat ze niet overeenkomen met bestaande kennis, worden er zowel sterke en zwakke punten gemist in de organisatie als kansen en bedreigingen in de markt.   

Uiteindelijk is datageletterdheid een continu proces van aanleren en afleren. Enerzijds moeten aannames op basis van routine opzij worden gezet en anderzijds ervaring en kennis toegepast om door te dringen tot de kern van wat data vertelt. Wees je daarom bewust van verouderde gewoonten en vraag regelmatig feedback aan je leidinggevende en directe collega's. Blijf bovendien ruimte creëren om je nieuwe vaardigheden eigen te maken. Probeer deze stappen bewust te blijven doorlopen, want gemiddeld kost het twee maanden om gewoonten af te leren. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in