Overslaan en naar de inhoud gaan

Paul Allen - mede-oprichter Microsoft - overleden

Allen en Gates waren jeugdvrienden. Samen legden zij het fundament onder Microsoft in 1975. Allen verliet het bedrijf al in 1983 toen bij hem lymfeklierkanker werd geconstateerd. Daar herstelde hij van, maar de ziekte kwam in 2009 terug. Ook daarvoor kreeg hij een succesvolle behandeling. Deze maand werd echter opnieuw lymfekanker vastgesteld en dit keer werden de complicaties als gevolg van de ziekte hem fataal.
Paul G. Allen
© CC BY-SA 4.0 - Wikimedia Commons
CC BY-SA 4.0 - Wikimedia Commons

Allen was tot 2000 lid van de raad van bestuur van Microsoft, hoewel de vriendschap met Gates na Allens vertrek behoorlijk bekoelde. Satya Nadella - de huidige CEO van Microsoft - roemde in een reactie op het overlijden de bijdrage die Allen heeft geleverd aan het bedrijf en aan de industrie als geheel. "Op zijn eigen rustige en volhardende manier creëerde hij magische producten, ervaringen en instituten en door zo te handelen veranderde hij de wereld. Ik heb zo veel van hem geleerd - zijn leergierigheid, nieuwsgierigheid en drang naar hoge standaarden is iets dat mij blijft inspireren en iedereen bij Microsoft." Allen heeft onder meer de bedrijfsnaam bedacht die aanvankelijk als Micro-Soft werd geschreven. Ook zou het idee van de muis met een linker- en een rechtermuisknop van hem zijn gekomen.

Pionier en filantroop

Allen heeft na zijn vertrek bij Microsoft zich toegelegd op het investeren in nieuwe bedrijven. Hij deed dat via zijn investeringsvehikel Vulcan dat in 1986 werd opgericht. Hij financierde onder meer Stratolaunch dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van een ruimtevliegtuig. Maar hij investeerde ook al vroeg in de ontwikkeling van machine learning om te rekenen aan klimaatverandering. Daarnaast sponsorde hij sportclubs en richtte hij in de loop van de tijd verschillende fondsen op waarmee hij het merendeel van zijn fortuin wilde weggeven aan maatschappelijke doelen. Later werden deze fondsen samengevoegd in Paul G. Allen Philantropies met een waarde van meer dan 2 miljard dollar. Het totale vermogen van Allen wordt op 20 miljard dollar geschat.

Allen was gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog, volgens hemzelf als gevolg van wat zijn vader had meegemaakt in het Amerikaanse leger. Allens enorme jacht - genaamd Octopus - met een lengte van 126 meter speelde nog een belangrijke rol in 2015 toen het werd gebruikt bij een expeditie die het wrak van een van Japans grootste oorlogsschepen - de Musashi - blootlegde.

Onenigheid met Gates

De wrevel tussen Allen en Gates was het gevolg van de manier waarop de twee omgingen met de ziekte van Allen in 1982. In zijn autobiografie uit 2011 omschreef Allen Gates als veeleisend en confronterend. Hij suggereerde dat Gates en Steve Ballmer bezig waren hem er uit te werken. Gates en Allen leken de laatste jaren hun onenigheid wat bijgelegd te hebben. Gates zegt in een verklaring naar aanleiding van het overlijden van Allen 'heartbroken' te zijn "vanwege het overlijden van een van mijn oudste en dierbaarste vriend, Paul Allen".

Het overlijden van de mede-oprichter van Microsoft is mede bekend gemaakt via zijn Twitter-account:

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in