Overslaan en naar de inhoud gaan

Musk moet weg als CEO van Twitter, vindt krappe meerderheid in poll

"Moet ik terugtreden als hoofd van Twitter? Ik zal me houden aan de uitslag van deze peiling", beloofde Twitter-eigenaar Elon Musk zo'n twaalf uur geleden. Toen plaatste hij namelijk de tweet met daarin een binaire keuze: ja of nee. 57,5% van ruim 17,5 miljoen Twitter-accounts vindt dat de koper van Twitter niet langer de CEO moet zijn.
Twitter-CEO Musk
© Elon Musk
Elon Musk

Hiermee is niet gesteld dat Musk ook meteen of echt niet langer de 'chief twit' is. Zo is het nog de vraag wanneer hij dan aftreedt. Ook is nog onbekend wie hem dan zal opvolgen. Speculatie gaat al rond dat een volgende CEO dan wellicht een stroman zal zijn, die gewoon Musks strategie voortzet, óf dat het een zondebok zal worden, die de schuld krijgt van negatieve dingen die Twitter nog kunnen overkomen.

Gevolgen van ontslagen

Zo hangen Twitter diverse technische, organisatorische en juridische dreigingen boven het hoofd. De massale ontslagronde die Musk eerder heeft doorgevoerd, hindert het interne beheer maar ook de externe contacten met adverteerders. Twitter-gebruikers klagen over haperende functionaliteit en adverterende bedrijven - voor zover die nog niet zijn vertrokken of 'op pauze staan' - hebben moeite om accountmanagers te pakken te krijgen. Het opstappen van overgebleven mensen na de drastische personeelssanering door Musk heeft die problemen verergerd.

Op juridisch gebied speelt er nu de vers aangespannen rechtszaak van softwareleverancier Imply Data, die Twitter beschuldigt van contractbreuk en wanbetaling. Daarnaast zijn er echter nog dreigende geluiden vanuit onder meer Europese landen en arbeidsmarktpartijen over de manier waarop Twitter-werknemers zijn ontslagen, en in enkele gevallen toch weer zijn teruggeroepen.

Schending van schikking

Daar tussendoor speelt nog het feit dat Twitter zich ogenschijnlijk niet langer houdt aan de overeenkomst die het heeft gesloten met de Amerikaanse toezichthouder FTC (Federal Trade Commission). Dit door ontslagen en leegloop van topmensen, die bepaalde vormen van toezicht moeten houden waarvoor Twitter jaren terug een schikking met de FTC heeft getroffen. Dat was toen het gevolg van privacy-overtredingen. De FTC kan miljoenenboetes opleggen.

Bovenop dit alles komen ook nog mogelijke juridische gevolgen van plannen voor het delen van gebruikersdata met adverteerders. Het social network van Musk zou gebruikers willen dwingen tot vergaande datadeling, waardoor Twitter dan onder meer lokatiegegevens en telefoonnummers kan verkopen aan adverteerders. Eindgebruikers kunnen hier mogelijk aan ontkomen door acht dollar per maand te betalen, voor een opt-out.

Een man van zijn woord?

Tot slot is er nog de mogelijkheid dat Musk zich toch niet aan z'n eigen woord houdt. In zijn tweet met de poll over zijn positie als hoofd van Twitter, die hij qua stemresultaten dus heeft verloren, belooft hij zich te houden aan de uitslag. De eigenaar en CEO van Twitter, naast nog Tesla, SpaceX en Boring Company, heeft echter al eerder in toezeggingen, beloftes, aankondigingen en contracten dingen vastgelegd waar hij later op is teruggekomen. Daaronder ook de hele overname van Twitter zelf. Die koop wou hij eerst wél doen (waarvoor toen ook een overeenkomst is gesloten), toen toch niet en uiteindelijk toch weer wel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in