Overslaan en naar de inhoud gaan

Ministerie SZW stimuleert opleiding en omscholing naar IT'er

'Reskilling en upskilling' is nu belangrijker dan ooit, zei demissionair minister Wouter Koolmees van SZW gisteren tijdens een werkbezoek aan Cisco. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt samen met het netwerkbedrijf voor het volgen van gratis opleidingen in de IT. Inmiddels hebben al 130 cursisten zich ingeschreven.
Wouter Koolmees
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

De samenwerking betreft een onderdeel van het SZW -programma HoeWerktNederland. Met dit platform probeert het ministerie een overzicht te geven van de mogelijkheden die ontstaan voor werkgevers en werknemers als gevolg van de coronacrisis. "Het besef dringt door dat we door corona niet meer terugkeren naar normaal, zeg maar de situatie van voor de crisis begon. Digitalisering wordt steeds belangrijker, maar het wordt ook duidelijk dat skills snel verouderen."

Sectoroverstappers

Koolmees zei dat hij zich weinig zorgen maakt over hoger opgeleiden. Die komen er zelf wel. Maar juist de praktisch geschoolden en de mensen die van sector willen veranderen, hebben hulp nodig. "Het is nu belangrijk te kijken naar de pioniers. Waar haken mensen op aan, waar haken ze op af?"

In het kader van het HoeWerktNederland-platform biedt Cisco 4 opleidingen aan gebaseerd op het aanbod van de NetAcad van het bedrijf. Het gaat om een introductie Internet of Things, een introductie cybersecurity, Linux Unhatched en Programming Essentials in Python. Het cursusaanbod is gratis en individueel, online te volgen.

Inmiddels hebben 130 cursisten hun weg gevonden sinds het aanbod begin dit jaar online stond. Opvallend is dat ongeveer de helft heeft gekozen voor de Python-cursus, waaruit een belangstelling blijkt voor de technische kant van IT. Programmamanger Willem-Jan Derks van het NetAcad-programma streeft dit jaar naar een totaal van 1000 deelnemers via de samenwerking met SZW.

Pioniers vertellen

Derks verzekert dat het NetAcad-aanbod zeker niet alleen bestaat uit Cisco-gerelateerde opleidingen. Het omvat ook cursussen voor bijvoorbeeld heel basale ICT-skills of voor DevOps.

Een van de pioniers die Cisco in het werkbezoek naar voren haalde was Leroy van de Steenhoven. Hij kwam tijdens een MBO 4 opleiding in aanraking met het NetAcad-programma en raakte geïnteresseerd in netwerkbeheer. Hij stroomde vervolgens door naar een HBO-opleiding - waar hij ook weer van het NetAcad-programma gebruik maakte. Vanaf september begint hij aan een universitaire studie Security Network Engineering. Minister Koolmees zei gister tegen Van de Steenhoven: "Heel knap hoe je die studies zo hebt gestapeld, dat is tegenwoordig zeker niet makkelijk."

Kirsten Ferwerda gebruikte het programma om een omschakeling te maken van werken in de zorg naar een baan in de IT. "Ik was altijd al hobbymatig geïnteresseerd in programmeren en bouwde dat steeds verder uit. Ik deed mee aan programmeerwedstrijden. In 2019 besloot ik mij te laten omscholen tot softwaretester." Zij heeft via het NetAcad-programma verschillende certificaten behaald waaronder ook een aantal basis IT-skills die ze nog miste.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in