Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljardenbonus Elon Musk verhit gemoederen

Adviesbureau Institutional Shareholder Services (ISS) heeft aandeelhouders van Tesla geadviseerd tegen de miljardenbonus te stemming die topman Elon Musk als worst wordt voorgehouden.
Elon Musk
© Tesla
Tesla

ISS steunt daarmee het advies van adviesbureau Glass Lewis van eerder deze week, meldt Reuters. De deal is dat Musk gedurende 10 jaar geen regulier salaris of extra bonussen krijgt, maar wel de beurswaarde van het bedrijf laat stijgen tot boven de 650 miljard dollar. Het bedrijf is nu ongeveer 59 miljard waard. Lukt dat Musk krijgt hij een pakket opties dat nu 2,62 miljard dollar waard is, maar dan een bonus van wel 55 miljard kan opleveren. Haalt Musk de doelstelling niet, krijgt hij niks.

Het idee is Musk te binden aan het bedrijf, zodat hij al zijn aandacht besteedt aan het succes van Tesla in plaats van aan nieuwe projecten zoals SpaceX, The Boring Company, hyperloop en het elektrisch vliegtuig VTOL.

Belang aandeelhouders verwatert

Het adviesbureau vindt dat de bonus ongunstig is voor de andere aandeelhouders. Musk bezit al 20 procent van de aandelen Tesla en zou zijn belang door de bonus aanzienlijk vergroten met nieuwe aandelen. De aandelen van de overige aandeelhouders verwateren daardoor. De reservering voor het optiepakket zou het bedrijf nu ook te veel geld kosten.

De kans dat Musk het beoogde doel haalt is overigens niet groot. Tot nog toe heeft de topman weinig indruk gemaakt met het op tijd behalen van gestelde doelen. De aandeelhouders stemmen op 21 maart over de bonus.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in