Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer IT'ers in de WW, ondanks aanhoudende krapte op IT-arbeidsmarkt

Sinds begin dit jaar spelen er twee opvallende, tegendraadse trends voor IT-werkgelegenheid in Nederland. Het aantal ICT'ers met een WW-uitkering is toegenemen, meldt het UWV. En daarnaast is er sprake van een daling in het aantal vacatures voor ICT-beroepen. Toch is er nog steeds sprake van een groot tekort aan ICT'ers.

cv's, solliciteren
Shutterstock.com

In de laatste maand van afgelopen jaar ontvingen bijna 4.000 ICT’ers een WW-uitkering, maakt het UWV nu bekend. "Dat zijn er 26% meer dan een jaar eerder", laat de uitkeringsinstantie weten. Die stijging van ruim een kwart is niet alleen fors, maar loopt ook nog eens 'uit de pas'. Het totaal aantal Nederlanders met een WW-uitkering is namelijk het afgelopen jaar met slechts 8% gegroeid.

Hoger opgeleide ICT'ers

De snelste stijging in WW’ers met een ICT-achtergrond is onder softwareontwikkelaars, securityspecialisten en systeemontwerpers en -architecten. Deze functies op hbo- en wo-niveau zijn in de regel juist in trek bij werkgevers. Het UWV constateert dat er een minder sterke stijging is in het aantal WW’ers vanuit ICT-beroepen op mbo-niveau, zoals servicedeskmedewerker.

De andere opvallende, tegendraadse trend wat ICT'ers betreft, is dat er een daling blijkt te zijn in ICT-vacatures. "Het aantal openstaande vacatures voor ICT’ers was in het derde kwartaal van 2023 20% minder dan het jaar ervoor", meldt het UWV.

Steeds meer ICT-mensen nodig

Ondanks de toename aan ICT'ers met een werkeloosheidsuitkering, is het aantal ICT'ers in de WW nog altijd kleiner dan het was in 2019 en in 2020. "Hoewel het aantal WW' ers met een ICT-beroep stijgt, blijft de krapte op de arbeidsmarkt", merkt het UWV nog op. "In de toekomst zijn er naar verwachting alleen maar meer ICT’ers nodig."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in