Overslaan en naar de inhoud gaan

Jong geleerd is oud gedaan?

Als je programmeur wilt worden, dan moet je jong beginnen! Het is een van de meest opvallende IT-stereotypes, laatst nog op de te lezen: “Als je een serieuze baan wilt, moet je als een malle gaan hobbyen.”
kind met tablet
© CC By-SA 2.0 - Flickr.com
CC By-SA 2.0 - Flickr.com

Waarom vinden we dat eigenlijk zo belangrijk? Bij andere beroepen klinkt het best raar. Bijvoorbeeld: “Lizzy opereerde op haar 13e al op haar hamster.” Of: “Sam kende op zijn 14e het verschil tussen vaste en vlottende activa al.” Dan denk je meteen: “Ach, laat die kinderen lekker kind zijn. Dat is veel te vroeg om al een keuze te moeten maken!”, toch?

Dit stereotype is niet alleen vreemd, maar ook schadelijk voor kinderen die nog niet kunnen programmeren. Het werkt erg demotiverend om op je 18e te horen dat je mijlenver achterligt, omdat je het zogezegd op je 14e al had moeten leren. Het is ook niet eerlijk, want niet iedere tiener heeft de kans om te leren programmeren. Sommige 14-jarigen hebben geen flauw idee wat programmeren is of waarom het leuk zou moeten zijn, omdat maar een klein deel van de middelbare scholen in Nederland informatica- of programmeeronderwijs aanbiedt.

Bovendien, het is nog maar de vraag hoe waardevol het is om al jong te leren programmeren, want kinderen kunnen pas rond hun 12e goed logisch redeneren. Op jongere leeftijd al programmeren – of iets anders doen dat cognitief nog veel te moeilijk is – is eerder frustrerend dan motiverend. Daarom leren we kinderen ook geen differentiaalvergelijkingen in groep 4, al zijn die nog zo belangrijk voor een later leven.

Bovendien, niet alles wat je jezelf leert, klopt ook. Ik heb regelmatig studenten in de collegezaal die (volgens zichzelf) geweldig kunnen programmeren, maar al veel slechte gewoontes hebben opgepikt, die niet makkelijk af te leren zijn. Die studenten worden niet zelden in rap tempo ingehaald door ‘verse’ programmeurs die geen last hebben van verkeerd aangeleerde ideeën. Een gedeelte van de nieuwkomers is zelfs voor die tijd al afgehaakt – of begint überhaupt niet – omdat ze denken dat ze de vroege beginners nooit meer kunnen inhalen. Dat is eeuwig zonde, want zo gaat potentieel talent verloren.

Natuurlijk is het geweldig als je weet wat je wilt worden en vroeg begint, maar als je chirurg of raketgeleerde kunt worden als je ‘pas’ op je 18e begint, dan moet programmeur ook wel lukken.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer januari / februari, 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in