Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-arbeidsmarkt in derde kwartaal onverminderd krap

De krapte op de IT-arbeidsmarkt is ook in het derde kwartaal van dit jaar enorm hoog. Dat meldt het UWV in nieuwe cijfers. Wel is het aantal openstaande vacatures in de afgelopen periode iets afgenomen.
printer, zwart-wit printer, Sharp
© Sharp
Sharp

De IT-arbeidsmarkt is volgens het UWV net als in het tweede kwartaal van 2022 'zeer krap', wat betekent dat er heel weinig direct beschikbare werknemers zijn en heel veel vraag. Volgens het UWV is de krapte het grootst bij de beroepsgroepen software- en applicatieontwikkelaars en databank- en netwerkspecialisten. Bij de beroepsgroep 'gebruikersondersteuning ICT' is de krapte iets minder extreem, maar nog altijd zeer groot.

Nu toch verrast

Hoewel de toenemende krapte al jaren een trend is, zijn arbeidsmarktexperts hier nu toch door verrast. “Ik had verwacht dat er een economische correctie op de coronaperiode zou komen, maar die is uitgebleven”, zei IT-arbeidsmarktexpert Jelmer Schreuder van branchevereniging NLdigital eerder al tegenover AG Connect. “In onze hoopvolle scenario’s dachten we: er is wel wat beweging op de arbeidsmarkt en er zijn meer werkloze mensen die zich om laten scholen. Maar dat blijft nu uit."

Het vooruitzicht is bovendien dat de krapte blijft wat betreft de IT-beroepsklasse. Naar schatting zijn er in 2030 namelijk 1 miljoen digitaal geschoolden nodig, terwijl er nu zo'n 580.000 IT'ers zijn in Nederland. “Dus dan heb je het over zeker 400.000 mensen extra in acht jaar.”

Minder nieuwe vacatures

Aan de UWV-cijfers nu valt wel op dat het aantal openstaande vacatures in het derde kwartaal van dit jaar iets is afgenomen. In totaal waren er 34.700 openstaande vacatures voor ICT'ers, tegenover 35.950 in het tweede kwartaal. Ook ontstonden er iets minder vacatures dan eerder in het jaar, namelijk 26.450. In het tweede kwartaal waren dat er nog 28.150.

Dat de krapte toch onverminderd hoog blijft, heeft in ieder geval te maken met de extreem lage werkloosheid. Het aantal ICT'ers in de WW neemt al anderhalf jaar af. In november liepen er slechts 3.252 WW-uitkeringen voor ICT'ers, wat betekent dat nog geen 0,5% van alle IT'ers in Nederland in de WW zit.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in