Overslaan en naar de inhoud gaan

Intern trainen

IT-talent is schaars, zo horen we nu al enkele jaren. De kloof tussen de vraag vanuit het bedrijfsleven en het aanbod van potentiële IT’ers op de arbeidsmarkt lijkt steeds groter te worden. Je kunt je dus afvragen of de huidige manier van recruitment de juiste is.
sollicitatiegesprek

Zou het niet mogelijk zijn om met een gewijzigde aanpak wél het juiste personeel op de juiste plek te krijgen? De sleutel tot succes lijkt te liggen in het zelf opleiden en trainen van personeel.

Om te voorkomen dat IT-vacatures steeds langer open blijven staan moet er iets radicaal veranderen. Sommige organisaties gaan zelfs al over op het aantrekken van buitenlands talent, maar er is ook een oplossing die dichter bij huis ligt. Door personeel te begeleiden en ze de mogelijkheid te bieden hun digitale vaardigheden te ontwikkelen, kunnen organisaties ervoor zorgen dat hun personeelsbestand alle competenties bevat die nodig zijn voor een succesvolle bedrijfsvoering.

Minder verloop

Bedrijven die zelf de opleiding van IT-personeel coördineren, zijn flexibeler als er nieuwe vaardigheden nodig zijn of als er zich nieuwe trends voordoen. In plaats van het opstarten van een sollicitatieprocedure voor de zoektocht naar dat ene specifieke IT-talent, zoekt de werkgever nu een geschikte training die de specifieke kennis binnen het bedrijf vergroot. Vervolgens zorgt hij ervoor dat de juiste werknemers deze training volgen, waardoor het bedrijf voorop blijft lopen op de rest.

Er moet iets radicaal veranderen

Werknemers die zelf de invulling geven aan hun werkzaamheden en mede mogen bepalen welke opleidingen en trainingen ze willen volgen, zijn over het algemeen tevredener en loyaler personeel. Het is aan te raden het IT-personeel serieus te nemen en open te zijn over de carrière- en ontwikkelmogelijkheden. Zo voorkom je dat IT’ers na een aantal jaar weer over de schutting gaan kijken.

Extra lastig

De werknemers die binnen een paar jaar met pensioen gaan, zijn moeilijker te motiveren hun kennis bij te spijkeren of zich om te scholen. In dat geval ziet het bedrijf zich genoodzaakt extern te werven. Maar uit een UWV-rapport blijkt dat de kennis of opleiding van veel sollicitanten niet aansluit bij het gevraagde functieprofiel. De IT-wereld verandert zo ongelooflijk snel dat er bijna niet tegenaan te leren valt: bij het examen is het geleerde al gedateerd. Dit maakt het extra lastig voor bedrijven om hun openstaande IT-vacatures in te vullen met bekwaam personeel.

Kennis sollicitanten sluit niet aan bij gevraagd functieprofiel

Maar je kunt de situatie ook in je eigen voordeel gebruiken: als bijna niemand aan het gevraagde functieprofiel voldoet, heb je alle ruimte om kandidaten te werven die goed bij het bedrijf en het team passen. Door goede leer- en trainingsmogelijkheden te bieden zorg je ervoor dat je aantrekkelijker wordt als werkgever. De ontbrekende kennis breng je met interne opleidingen naar het juiste niveau. Zorg er wel voor dat de talenten en ambities van de werknemers in kaart worden gebracht, anders komen ze niet in aanmerking voor een training die wel bij ze past. Dat zou zonde zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in