Overslaan en naar de inhoud gaan

Hybride arbeidsrelaties winnen snel terrein

De flexibilisering van de arbeidsmarkt zet onverminderd door. Zo ontstaan er steeds meer hybride contractvormen waarbij IT'ers verschillende banen combineren, vanuit verschillende contractvormen. Welke voor- en nadelen kent de hybride contractvorm, voor wie kan dit geschikt zijn en hoe gaat dit eruit zien in de toekomst?
flexwerken

Wat is nu eigenlijk de definitie van een hybride professional? Een hybride professional is iemand die naast inkomen uit eigen onderneming ook inkomsten vanuit een andere bron verkrijgt. Voorbeelden van een andere bron zijn loon, vergoeding en/of pensioen. Bijvoorbeeld een IT'er vaste dienst die daarnaast freelance adviseur is.

Er zijn meerdere motieven waarom professionals kiezen voor de hybride contractvorm, en die keuze wordt ook lang niet altijd bewust gemaakt. Uit onderzoek van FastFlex is gebleken dat 15% van de hybride professionals door omstandigheden ‘gedwongen’ is om als hybride professional actief te worden/te zijn.

Van de ondervraagde professionals geeft 68% aan dat de keuze voor een hybride contractvorm bewust was. De onderliggende motieven waren financieel (34%) of algehele ontwikkeling (66%). Dit laatste niet-financiële motief richt zich meer op de mogelijkheden tot zelfontplooiing, afwisseling en employability. Ik vind het niet gek dat ontwikkeling een groot motief vormt om te starten als hybride professional. Ik ben van mening dat het combineren van banen zelfstandigen helpt om ervaring op te doen en dat dit bijdraagt aan het verder uitbreiden van hun vaardigheden en kennis.

Beste van twee werelden
Wat is de meerwaarde van werken met hybride contractvormen? Één van de grootste voordelen is dat werknemers die een baan en ondernemerschap combineren vaak met meer plezier werken. Als werknemer kun je het beste van beide werelden combineren. De variatie in het werk brengt nieuwe energie en motivatie met zich mee, wat vaak resulteert in kwalitatief beter werk. Daarnaast kun je allerlei extra vaardigheden ontwikkelen, waardoor je jezelf op meerdere vlakken ontwikkelt. Tot slot ben ik van mening dat hybride professionals een sterkere positie op de arbeidsmarkt ontwikkelen, doordat ze op meer gebieden ervaring en vaardigheden ontwikkelen. Uit een Brits onderzoek is namelijk gebleken dat het combineren van banen zorgt voor een divers palet aan kennis en vaardigheden, waardoor de mobiliteit op de arbeidsmarkt wordt vergroot. Ik denk dat je ervaringen vanuit je ene functie goed kunt toepassen in je andere opdracht.

Daarnaast kent de hybride arbeidsrelatie een aantal keerzijdes. Deze arbeidsrelatie vraagt namelijk veel van de professional. Denk bijvoorbeeld aan coördinatie en planning. Tijd eerlijk indelen en jezelf houden aan een planning kan stress veroorzaken. Daarnaast is het van essentieel belang dat de hybride professional zorgt dat de belangen van werkgever en opdrachtgever elkaar niet in de weg staan. Uiteraard kun je dit voorkomen door voorafgaand aan de arbeidsrelatie na te gaan waar eventuele belangenconflicten kunnen ontstaan en hoe je hier het beste mee om kan gaan. Het is ook van belang om dit goed met elkaar af te stemmen, zodat alle partijen weten waar ze aan toe zijn.

Als je als hybride professional succesvol wilt zijn, dan is het verstandig vaardigheden te ontwikkelen  op het gebied van timemanagement en moet je goed kunnen inschatten wanneer er een belangenconflict zou kunnen ontstaan. Daarnaast is het belangrijk dat je leergierig bent, omdat je jezelf gaat ontwikkelen op diverse gebieden.

 

Strijd om talent
Hybride contractvormen zijn ‘here to stay’, zeker in de IT-markt zal de komende jaren een stijgende lijn te zien zijn, omdat het voor IT’ers een gezonde variatie biedt, waardoor ze zich op meerdere fronten kunnen ontwikkelen. Op de IT-markt heerst momenteel een krapte, dus een functie in de IT leent zich perfect voor iemand met jarenlange werkervaring om als hybride professional aan de slag te kunnen gaan.

Door de snelle technologisch ontwikkelingen zullen professionals zich verder specialiseren in een afgebakend kennisgebied. Hierdoor zullen werkzaamheden in de toekomst minder vaak een volledige werkweek vullen. Via de hybride contractvorm kunnen organisaties en professionals zich toch duurzaam aan elkaar verbinden. Hybride contractvorm zijn dus zowel van meerwaarde voor professionals als voor werkgevers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in