Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Vanessa Evers

Dit lijkt een heel redelijk advies. Door generalist te blijven kunnen IT'ers hun brede capaciteiten op verschillende plaatsen inzetten. Echter, wat maakt een IT'er generalist? Welke vaardigheden moeten IT'ers hebben in de 21ste eeuw?
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Vaak heeft men het over de 'T-shaped professional' de persoon met diepe kennis in de eigen discipline maar een breder onderlegde basiskennis. Wat je daartegen zou kunnen inbrengen is, dat veel taken die onvervangbaar werden geacht, door intelligente systemen overgenomen gaan worden. Het genereren van journalistieke stukjes, het vinden van terroristen op sociale media enzovoorts. Ook veel IT skills verdwijnen door de inzet van intelligente IT.

Waarin IT'ers belangrijk blijven, is in hun vermogen om creatieve oplossingen te vinden voor problemen en in het kunnen samenwerken met mensen uit hele andere disciplines. Ofwel, de T-shaped professional wordt een pi-shaped professional. Het extra pootje duidt hier de creatieve en samenwerkingsvaardigheden aan. Problemen worden zo complex dat het niet meer mogelijk is voor een IT'er om deze in isolatie op te lossen. Kunnen samenwerken met designers, marketeers, psychologen etc. wordt essentieel. Net als creativiteit, het radicaal andere manieren vinden om iets te doen.

Ik kan mij daarom voorstellen dat IT'ers design bootcamps, workshops en projectonderwijs willen ontvangen waar in multidisciplinaire teams wordt gewerkt aan problemen waar bedrijven, maatschappij en overheid mee kampen, om zo de begeerde vaardigheden te verwerven in creativiteit en multidisciplinaire samenwerking.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in